Cursuri de tarot profesionale! Servicii astrologice prin email si SMS! Studii de tarot prin email!

acasa


De pe pagina de Facebook în 2014

CĂRȚILE OSCILANTE (5.12)

Există părerea generală că tarotul ar putea fi utilizat ca un dicţionar: se trec înţelesurile cărţilor şi apoi se formează povestea luând din dicţionar sensurile fiecărei cărţi. Aceasta este cea mai sigură cale spre ... eşecul interpretărilor.

1.Sensurile cărţilor sunt atât de complexe, căci în mod sigur în contextul unei situaţii date, sensul real poate să nu fie regăsit în cele învăţate, citite sau adunate.

2.Sensul unei cărţi într-o etalare diferă în funcţie de cărţile înconjurătoare.

3.Sensul unei cărţi depinde de situaţia existentă la momentul etalării.

Dacă luăm numai arcanele majore sau atuurile, avem arcane pozitive ale căror înţelesuri sunt optimiste, creatoare, pozitive şi arcane negative ale căror înţelesuri sunt pesimiste, distructive şi negative. Avem însă şi arcane, care chiar şi într-o poziţie dată – directă sau inversată – au un înţeles oscilant.

Atuurile oscilante din setul de cărţi Rider-Waite-Smith (TRWS) sunt:

(0)Nebunul, (VI)Îndrăgostiţii şi (X)Roata Destinului.

O să exemplific, căci practica luminează teoria şi o face şi accesibilă, cu arcana (0)Nebunul în poziţie directă.  Cartea arată imaginea unui tânăr îmbrăcat în haine cam ciudate şi aflat pe marginea unei prăpăstii. El priveşte mai departe, ca şi cum ar intenţiona să păşească în gol. El este indiferent la hăul din faţa lui, părând să fie într-un fel de transă. (0)Nebunul direct poate simboliza încredere, speranţă, înţelepciunea intuitivă sau nesăbuinţa, lipsa de responsabilitate. Totul în funcţie de cărţile înconjurătoare şi de situaţia clientei.

Nebunul în poziţie directă, în etalarea despre cum este un posibil partener, însoţită de cărţi înconjurătoare precum Cavaleri în poziţie inversată, arcane majore precum (VI)Îndrăgostiţii, (XV)Diavolul sau (XVI)Turnul, de 5 de Spade sau de 7 de Spade este un indiciu al lipsei lui de angajament într-o relaţie serioasă, pe termen lung şi un îndemn de a fi rezervată.

Nebunul într-o etalare despre începerea unei relaţii/afaceri, pe o poziţie care semnifică un sfat, având înainte unul din Aşi, una din arcanele majore (I)Magicianul, (VII)Carul sau (VIII)Forţa, înseamnă „mergi mai departe”, asumă-ţi riscul, căci sunt şanse să iasă bine.


SFATURILE CĂRȚILOR DE TAROT (3.11)

Dacă tarologul nu oferă el însuşi sfaturi, există cărţi de tarot care, prin ele însele, au rol de consiliere. Există etalări care sunt dedicate obţinerii de informaţi şi sfaturi despre cum trebuie procedat pentru a ajunge la un rezultat dorit de Client. Avem însă şi o carte anume, în etalări diverse, care ocupă o poziţie specifică, şi care are rolul de sfat. Astfel este cazul poziţiei nr. 3 din etalarea Crucea Celtică, a poziţiei nr.3 din etalarea Crucea Simplă (din 4 cărţi) sau a poziţiilor 4,5 şi 6 din etalarea în Piramidă. Acestea sunt exemple mai comune, căci sunt multe alte etalări care conţin o asemenea poziţie.

Începătorul în tarot, atunci când nu poate să interpreteze o anumită carte pentru cazul particular al problemei Clientului sau sensurile pe care el le cunoaşte par să nu se potrivească cu realitatea, este tentat să-i dea conotaţii de sfat. Este o mare greşeală şi sensul poziţiei în etalare trebuie bine stabilit înainte de extragerea cărţilor şi respectat întocmai în interpretare. Cărţile descriptive vor descrie stări sau întâmplări în secţiunea de timp stabilită de dinainte (trecut, prezent, viitor) şi numai cărţile care au funcţia de a oferi sfaturi vor fi interpretate astfel. Aparent, poate să pară simplu să se ofere sfaturi şi într-adevăr, pentru unele cărţi de tarot este relativ uşor să li se găsească astfel de interpretări. Ce se întâmplă când e vorba de o carte care are semnificaţii negative sau cu o carte inversată dificilă?

O să dau un exemplu, căci întotdeauna se înţelege mai bine practic şi aşa încerc să explic şi în cursurile mele.

Toate cărţile de 5 din Arcana Minoră sunt dificile, căci ele semnifică un dezechilibru, şi chiar şi 5 de Cupe, deşi face parte dintr-o suită mai „blândă”, are semnificaţii neplăcute. Ea este numită şi cartea regretelor, a autoînvinovăţirii şi apare adesea în probleme conjugale şi familiale. Sfatul NU este să nu se lase pradă regretelor, nu negăm sensul direct al cărţii, ci trebuie abordat altfel. 5 de Cupe a apărut pe poziţia de carte sfătuitoare în etalarea unei Cliente care constatase că relaţia în care investise ultimele sale speranţe de a avea o familie fericită, pentru care îşi lăsase ţara, jobul şi prietenii, era un eşec total. Personajul cu mantie neagră din imaginea cărţii este deja în picioare, deşi gârbovit de durerea resimţită. Este asociat cu această carte şi un sentiment de vinovăţie şi puteam eu să încerc în zadar, cu fraze clişeu sau pe baza experienţei mele de viaţă, să-l îndepărtez din inima Clientei. Îndemnul meu a fost, conform semnificaţiei cărţii, de a merge mai departe, chiar dacă epuizarea o făcea să facă paşi mici. Trebuia să lase în urmă acel loc, acel bărbat care o adusese în starea aia, acea relaţie care o epuizase total. Putea să plângă şi să se învinovăţească şi pe malul celălalt al apei. Numai că acolo, în imaginea cărţii, se vedea un oraş, simbol pentru o altă lume, un alt mediu şi o altă viaţă. Cu timpul, acea viaţă urma să o înlocuiască total pe cea de acum şi, de ce nu, să-i ofere şansa să aibă într-adevăr împlinirea sufletească pe care o dorea atât de mult.

Cartea face parte din setul Rider-Waite-Smith, unul din cele două seturi cele mai folosite în tarot.


imagine
5CFERESTRELE SUFLETULUI (1.10)
Două părţi ale corpului omenesc pot caracteriza întregul: temperamental şi uneori chiar şi din punct de vedere al destinului. Este vorba de mâini şi de ochi. Am simţit puterea privirii de la bunica mea: deşi analfabetă, căci nu ştia să scrie şi să citească în limba română (a cunoscut doar scrierea şi citirea în ebraică, învăţate de la mama ei), se uita la un om şi spunea o frază-două care îl caracteriza pe acel om în însăşi esenţa lui. Nici nu e de mirare puterea ei de pătrundere, căci avea Luna în Scorpion şi o conjuncţie strânsă Soare-Mercur în aceeaşi zodie. Despre "limbajul" mâinilor, am aflat acum 14 ani când am început să citesc despre chiromanţie. Unul din primele mele articole a fost pe această temă şi este găzduit pe siteul profesorului meu de astrologie, dl.Firicel Cearnău: http://www.divinatie.ro/articole-chiromantie-mainile-vorbesc.php
Am nevoie, pentru etalările mele, de o fotografie, în care să văd bine faţa şi ochii solicitantului sau a celui/celei despre care se întreabă. Mi se trimit poze în care persoana arată diferit, datorită posturii, coafurii sau hainelor pe care le poartă. Niciodată, dar niciodată nu se va schimba însă privirea, strălucirea ochilor, acel ceva care poartă însăşi esenţa sufletului persoanei respective, de la tinereţe până la bătrâneţe. Încercaţi să decupaţi din pozele mai multor oameni, un dreptunghi care să cuprindă doar ochii, care să privească direct spre voi, spre obiectivul camerei foto. Dacă se poate, ştergeţi-vă din minte orice informaţie despre persoana respectivă şi apoi lăsaţi-vă intuiţia să vă spună ce simţiţi în legătură cu persoana respectivă. S-ar putea să fiţi uimiţi câte lucruri pot ieşi la iveală.SISTAREA DEFINITIVĂ A ETALĂRILOR GRATUITE (26.09)

Întotdeauna o componentă importantă a muncii mele a fost una gratuită: mai mare în primii ani (am pornit de la 50%) şi care s-a redus pe măsura ce am făcut din astrologie şi tarot unica mea ocupaţie şi când am început să cheltuiesc lunar sume importante de bani pentru această profesie: cărţi, programe, promovare, participări.

Anul trecut, am făcut pe facebook un grup intitulat „Scoala de Tarot”, unde voiam, tot aşa, să pot să ajut pe cei care nu dispun, la un anumit moment, nici chiar de suma modică pe care am stabilit-o pentru o întrebare (40 RON) sau pentru un Sstudiu complet (60 RON). L-am închis după ce o dominişoară pentru care am depus mari eforturi să mă lămurec cum aş putea să o ajut cel mai bine, mi-a spus cu nonşalanţă că de fapt, ea nu mai era interesată de subiectul respectiv.

Am deschis pagina actuală – Scoala de Tarot - cu intenţia clară de a împărtăşi din tainele tarotului şi de a-mi promova siteul cu acelaşi nume prin facilităţile oferite de Facebook. Dar iată că iarăşi m-a luat febra „ajutorării” – nu ştiu dacă termenul e corect, dar nu îmi vine altul în minte acum. M-am oferit să consum timp şi energie ca să citesc mesajele, să răspund chiar şi celor care nu se clasificau pentru un răspuns, să solicit lămuriri şi să fac şi un tarot cu tot ce ţine el, de la ritual, până la etalare, interpretare şi editare a unui răspuns. Marţi i-am cerut persoanei care câştigase etalarea gratuită de azi să-mi trimită o fotografie şi să-mi dea date corecte privind numele. Zilele acestea am primit tot felul de emailuri şi chiar cu cineva care avea numele mic asemănător cu al ei. În dimineaţa asta, eram pregătită ca primul lucru să fie etalarea pentru această persoană. Când colo: nu fotografie în email cum o rugasem, iar numele ei nu este cel de pe facebook, ci cu totul altul.

Ştiţi ce este interesant? La etalarea mea zilnică de ghidare asupra fiecărei zile, alaltăieri mi-a ieşit Asul de Spade, iar azi dimineaţă, cu alt set de cărţi tot As de Spade. Mă tot întrebam: ce proiect nou să încep când eu nu reuşesc să-l duc la capăt pe cel pe care l-am început? Şi după această nouă întâmplare, brusc mi-a venit şi ideea clarificatoare (doar e vorba de As).

E vorba de detaşare emoţională şi de focusare. Trebuie să mă concentrez pe ce am eu de făcut şi cu asta basta.


 

SERVICIUL GRATUIT „CĂRȚILE NAŞTERII”

Atunci când am conceput algoritmul care transformă data naşterii în semnificaţiile a două arcane majore ale tarotului, trebuie să vă spun că am fost ca într-un fel de transă. Când scriam interpretarea (deşi cărţile respective pot avea zeci de pagini de interpretări), am simţit că pot să cuprind ceva care să atingă o coardă profundă a sufletului unei persoane. Nu m-au preocupat înţelesurile profane, comune, ci am vrut să merg la esenţă.

Feed-backurile pe care le-am primit sunt o dovadă că, în bună parte, am reuşit asta.

„Si mie si prietenului meu ne-a iesit Diavolul si Indragostitii. Eu cred ca se potriveste foarte bine cu ceea ce simt eu: de multe ori privesc in mine si descopar latura intunecata pe care incerc sa o inteleg sa patrund in ea pentru a ma putea elibera -inca ma lupt. Si nu mai demult de o saptamana am inceput sa am niste senzatii de frica si spaima incredibile-asa din senin, parca ma pierd si nu vreau sa renunt la mine. Simt ca sunt prinsa intre doua lumi si nu reusesc sa ma desprind de vechiul eu si sa ma transform; tin cu dintii de aceasta identitate pe care am negat-o de atatea ori si acum cand parca mi s-a oferit sansa sa renunt la vechile tipare care imi displaceau atat de mult - dau inapoi si ma agat de cunoscut; mi-e teama sa pasesc in necunoscut.
Eram nevorbita :)) si chiar n-aveam cui sa ii spun toate astea.poate nu v-am plictisit.”
„Buna ziua, doamna , 

Doresc sa fac incercarea de a patrunde sensul de neocolit al nasterii mele ,cu ajutorul cartilor de tarot. Data mea de nastere a fost intr-o zi de vineri ....Cartile etalate sunt 11 si 2, Dreptatea si Marea Preoteasa.

In viata mea , dreptatea s-a manifestat in doua moduri:

-in copilarie am suferit o mare trauma, moartea mamei mele , pe care am resimtit-o ca pe o mare nedreptate. A trebuit sa ma lupt apoi pentru viata mea.

-tot ce am castigat in viata a fost castigat de mine in pofida multor greutati. N-am pastrat decat ceea ce a fost valoros.

Marea Preoteasa este intruchiparea mea. Imi place culoarea turcoaz, cred chiar ca ma avantajeaza. Intotdeauna am parut o femeie foarte serioasa si cred ca am intimidat pe potentialii mei curtenitori . Desi mi-as fi dorit mult sa fiu iubita , n-am beneficiat de multe alintari. Mi-am scos parleala invatand si facand concurenta barbatilor, unii chiar care ma placeau au sfarsit prin a vrea sa ma umileasca. Am fost foarte mandra si nu am cedat nici unei presiuni. Am fost adeseori inlacrimata.”

„Ma numesc ... nascuta ...M-am regasit perfect in descrierile cartilor Soarele si Magicianul, am fost insotita mereu in aceasta viata de ideea ca prin procesul de autocunoastere pot descoperi taine ale universului, insa mi-a luat ceva timp pana am pus in aplicare idea. Sunt atrasa  (din copilarie) de stiintele oculte, dar am avut si retineri.............datorita faptului ca am fost crescuta in cultul crestin ortodox. Am spart gheata incepand cu astrologia, sunt hotarata sa studiez si tarotul (astept confirmarea unei prietene dragi sa incepem impreuna  in aceeasi serie, e minunat sa colaborezi in orice domeniu). Chiar daca e stufoasa materia si inca nu o stapanesc, am parcurs si ceva materiale cu caracter psihologic, vreau chiar studii universitare in domeniu. Doresc sa va felicit si in acelasi timp sa va multumesc pentru faptul ca ne impartasiti din cunoastera acestor taine!”
http://www.scoaladetarot.ro


ÎNTREBĂRI DE TIP DA/NU (8.07)

Cele mai „periculoase” întrebări sunt cele numite „închise”, care aşteaptă răspunsuri de tip DA/NU, atât pentru consultant, cât şi pentru tarolog. Consultantul va fi complet demotivat să mai acţioneze într-un fel, iar tarologului îi va dificil să explice că adesea DA-urile sau NU-urile sunt nuanţate. Sunt, ca să folosesc o metaforă, ca yin-yang, adică aproape întotdeauna există un pic de Da în Nu, sau un pic de Nu în Da.

Sunt multe tipuri de etalări de tip DA/NU, cu un număr de cărţi pare sau impare, în care fiecare carte poate avea unul din cele 2 sensuri sau unele contează de două ori potrivit sensului lor. Oricare ar fi însă etalarea aleasă, se pot obtine numai cărţi care spun DA, numai cărţi care spun Nu, sau şi cărţi care spun DA şi unele care spun NU.  În primele două variante, răspunsul are cel mai mare grad de certitudine. De ce nu de 100%? Tarotul arată o proiecţie asupra unui viitor care se construieşte în prezent şi dacă circumstanţele prezentului sunt modificate de Consultant, imediat după citire, acel viitor poate fi altul. Să presupunem că mama unui copil silitor care acum a terminat clasa a XI-a întreabă dacă el va lua bacul anul viitor. Etalarea arată un DA categoric, dar copilul nu mai învaţă deloc în ultimul an, bazându-se pe predicţie. Ce ziceţi? Va mai fi un DA categoric? Chiar dacă este un elev mediocru, totul este ca el să continue în stilul pe care şi l-a propus acum, ca şi cum nu ar exista predicţia.

Dacă numărul cărţilor care spun DA este mai mare decât cele care spun NU, atunci răspunsul este DA, dar cu nişte condiţii sau în anumite circumstanţe: fie Consultantul mai trebuie să facă ceva, fie mai trebuie sa se petreacă un eveniment care nu depinde de el/ea dar care influenţează deznodământul, fie lucrurile nu evolueaza intocmai precum astepta, acel DA este parţial, ca să spun aşa.

Mai mult, sunt  etalări care pot să dea un număr egal de DA-uri şi NU-uri, în care caz există următoarele variante:

a)rezultatul nu este încă determinat;

b)nu este în interesul Consultantului să primească un răspuns la momentul respectiv;

c)întrebarea nu este potrivită sau nu a fost suficient de clară.

Nu am avut eu prima această revelaţie, ci au spus-o tarologi renumiţi cu 3,4 sau 5 decenii de experienţă. Punctele a şi b) le-am intuit şi eu în astrologia orară, în regulile ei de validare a unei hărţi.

P.S: Am evitat mult timp să accept acest tip de întrebări, apoi am început să le dau răspunsuri şi nu am făcut bine. Sunt etalările care sunt cel mai puţin folositoare, mai ales pentru cei care aşteaptă ca destinul lor să fie precis creionat de tarolog.


imagine
Da-Nu


REVELAȚIA ÎMPĂRATULUI

Pe parcursul studierii şi practicării tarotului, se întâmplă legat de el, anumite coincidenţe care ne fac să înţelegem dacă suntem pe calea cea bună sau nu. Mai ales în perioada de început, aceste SEMNE sunt destul de frecvente şi revelatoare. Nu ştiu de unde vin şi cine le trimite, dar scopul cred că este fie să ne încurajeze, fie să ne facă să amânăm sau să renunţăm.

Eu am ajuns să mă ghidez după semne, căci le aştept şi le solicit să apară atunci când îmi este greu să iau o decizie într-o problemă importantă pentru mine. Nu apelez neapărat la o etalare de tarot sau la o astrogramă orară, ci doar îmi recunosc neputinţa de a vedea calea pe care ar trebui să merg şi rog cu umilinţă să mi se ofere un mic ajutor. Întotdeauna, dar absolut întotdeauna, nu am fost lăsată la greu.

Când ajunsesem cu studiul arcanelor majore (vedeţi postarea din 13 iunie : TAROTUL – CALEA REGALĂ) la cartea nr. 4, numită Împăratul sau Stăpânul, mi s-a întâmplat ceva foarte ciudat. Studiam alternativ tarotul de Marsilia şi cel al lui Waite şi cam pierdeam timpul. Mi se păreau deja cam greoaie noţiunile, simbolistica, semnificaţiile şi începusem să mă demotivez într-o oarecare măsură. Am început să caut prin sertarul biroului, un carneţel din acela cu hârtiuţe pătrate şi divers colorate, care se pot lipi, cu gândul să-mi lipesc pe ecranul monitorului, într-un colţ, un dead-line. Printre creioane, carioci, agrafe şi câte şi mai câte sunt într-un sertar de birou, am dat de o micuţă fotografie pe care o decupasem eu cu mult timp în urmă dintr-un calendar.

Nici nu scriu mai mult, căci imaginea va vorbi de la sine. Ce vreau să mai spun este că nici până astăzi, când am peste 40 de manuale de tarot, din care pe 15 din ele le folosesc în mod curent, nu am găsit nicăieri să fi subliniat vreun autor această similitudine extraordinară şi tulburătoare a Împăratului cu una din cele mai spirituale fiinţe care au călcat vreodată pe acest pământ, Iisus Hristos.


imagine
Imparatul


TAROTUL – CALEA REGALĂ (1)

Sunt multe cărţi şi seturi de cărţi de tarot, dar puţine sunt acelea care sunt dedicate cu adevărat ezoterismului şi laturii spirituale ale tarotului. Majoritatea se împăunează la început, într-o prefaţă sau cel mult un capitol micuţ, cu spiritualitatea tarotului sau/şi potenţialul lui evolutiv, dar apoi se concentrează pe semnificaţiile cărţilor şi scheme de etalări.

Când am început să studiez tarotul pe îndelete, acum 12 ani, am fost intimidată de faptul că, în afară, de câteva hârtii cu ritualul etalărilor şi nişte rugăciuni, plus un mic manual de buzunar, nu prea aveam nimic altceva. Mă uitam la cărţile de tarot şi cred că vedeam cam 1% din ce văd astăzi la ele. Timp de 3(trei) ani de zile (2002-2003-2004) i-am dedicat numai studierii arcanelor majore. În fiecare zi începeam ziua cu una din arcane şi o încheiam cu ea. Aveam încă din 1998, una din primele cărţi în limba română despre tarot, cartea lui Eugen Bîrgăoanu, numită şi „Sinteză iniţiatică”, care, de fapt, nu face nici cea mai mică iniţiere, o carte care ar putea fi redusă la maximum 10 pagini de informaţie utilă. Nu cred că acesta era nivelul de cunoştinţe al respectivului autor, dar atât a găsit el de cuviinţă să împărtăşească prin cartea sa. În 2003, am avut norocul să iau primul contact cu o lucrare într-adevăr ezoterică, cartea celei mai profesioniste în tarot din fostul bloc comunist, Maria Szepes. Absolut tulburător a fost să aflu că Maria Szepes s-a nascut în acelaşi an ca bunica mea, în 1908, ea în Budapesta, bunica în Brăila, şi tot într-o familie mixtă, având tatăl evreu. La ea am regăsit părţi din ritualul pe care-l ştiam şi eu şi o abordare spirituală a tarotului, cu exerciţii de meditaţie pentru fiecare arcană majoră. Culmea este că Maria Szepes spune că ea personal nu a ghicit niciodată cu cărţile de tarot, nici pentru ea şi nici pentru altcineva. Ea vorbeşte despre prezenţa obligatorie a focului la o etalare de tarot şi nu pot decât să fac acum asocierea cu suita de Bâte, cea care reprezintă lumea spiritului. Am înţeles şi mai multe despre spiritualitatea tarotului în ultimul an de când lucrez la nivelul 2 al cursurilor şi când am tratat cu acelaşi respect şi răbdare şi arcanele minore. Pe acestea din urmă le-am desconsiderat mult timp, „ajutată” fiind de tarotişti renumiţi anglo-saxoni precum A.E.Waite şi care, pentru faptul că nu au avut răbdarea sau capacitatea să studieze tarotul de Marsilia, le-au tratat cu superficialitate.

 

DE CE NU MAI FAC ETALĂRI LIVE

De aproape 7 ani de zile nu mai fac etalări faţă în faţă pentru nimeni, fie rudă apropiată sau mai îndepărtată, cunoştinţă sau client.

De când eram copil am avut capacitatea nedorită şi în mod cert care mi-a adus şi multe neplăceri, de a simţi problemele celorlalţi, chiar dacă erau persoane total necunoscute. Dacă intram într-o încăpere unde nu cunoşteam pe nimeni, în următoarele 5 minute puteam să ştiu ce probleme are fiecare, dacă aş putea să mă înţeleg bine sau dimpotrivă va dori să-mi facă rău, la un moment dat. Eu percepeam suferinţa, nefericirea, frustrarea acelei persoane într-un mod care îmi făcea rău.

Bunica mea ştia să descânte de deochi şi să toarne cositorul. Eu i-am fost un pacient fidel, căci mai mereu trebuia să-mi facă ceva ca să mă scpae de stări de rău inexplicabile şi care apăreau brusc.

În perioada 2003-2007, am tot dat în tarot, respectând ritualul de protecţie întocmai cum îl aveam de la bunica mea. Nu mi-am dat seama la început, căci nu mi s-a întâmplat de fiecare dată, că se întâmpla ceva ciudat atunci când dădeam pentru anumite persoane. Foarte des venea atunci o doamnă şi frecvent era într-o stare deplorabilă. Eu încercam să o încurajez, căci simţeam că este pe marginea prăpastiei şi la un pas de sinucidere. Ea nu spunea, dar eu simţeam ce-i trece prin minte şi câtă durere se afla în sufletul ei. De fiecare dată, la plecare era mai liniştită, senină şi mie îmi era rău după aceea. Nu ştiam însă că rezolvarea va veni de la o altă clientă căreia îi dădusem în cărţi vreo doi ani de zile, dar apoi a plecat să-şi facă o familie tocmai în îndepărtata Japonie. Ea şi soţul ei japonez au fost primii oameni cărora le-am făcut un horoscop natal şi o compatibilitate şi datorită cărora am continuat să studiez toate nivelele şcolii de astrologie, deşi eram hotărâtă să nu o fac. De ce? Voi spune şi asta la un moment dat.

Plecată fiind acolo, avea nevoie, mai mult ca oricând, de o ghidare. Japonezii sunt oameni foarte reticenţi, chiar în interiorul familiei lor, să-şi dezvăluie intenţiile, dorinţele, nemulţumirile.

Pe scurt, ea mi-a cerut ajutorul şi am încercat să fac etalările având poza ei pe monitorul calculatorului. Astfel, am început să dau, la distanţă, nemaifiind expusă să preiau problemele oamenilor care apelau la mine. În plus, experienţa îşi spune cuvântul, căci reuşesc mult mai bine să mă detaşez de orice client, deşi îi înţeleg perfect starea şi problemele.


CUM SE DAU VEŞTILE RELE

După 12 ani de tarot utilizat în mod curent, nu pot spune, nici pe departe, că ştiu cum trebuie abordat, ca o regulă generală, una din cele mai neplăcute sarcini ale unui tarolog. Cel puţin pentru mine, a da veşti contrare celor care sunt aşteptate de Consultant, a fost, mult timp, un factor major de stres.

Există mai multe aspecte aici. Unul este acela că, mai ales la început, poţi să greşeşti (dau un exemplu) şi să prezici moartea cuiva care are nişte probleme de sănătate, atunci când apar cărţi nefaste în citirea respectivă (arcana majoră Moartea, plus cărţi de Spade), iar persoana să treacă doar printr-o operaţie extrem de dificilă, dar care îi va asigura încă ani de trăit. Ei bine, una din primele reguli este tocmai să nu faceţi asta, niciodată, oricât de mult şi-ar dori să afle persoana respectivă sau altcineva pentru ea. NU SE FAC ETALĂRI CARE SĂ STABILEASCĂ CÂT MAI ARE DE TRĂIT O PERSOANĂ. Se pot înlocui însă cu etalări constructive, cum ar fi una care să răspundă la întrebarea „ce ar putea face persoana ca să se însănătoşească” sau dacă boala este incurabilă şi avansată - şi e la fel de rău să dai false speranţe cu a lua toate speranţele – se pune întrebarea „ce ar putea face ca să-şi prelungească viaţa/să-şi îmbunătăţească starea”.

Nu vă aşteptaţi ca tarotul să ofere reţeta sau să indice specific o procedură medicală, dar tarotul poate face diferenţierea între efectele unui tratament propriu medicinii alopate, cu unul alternativ, între alegerea unui medic sau altul, a unui medicament cu altul, sau a unei intervenţii chirurgicale cu un tratament noninvaziv (se fac etalări alternative).

Al doilea aspect este că tarologul ar putea vedea foarte bine cum vor decurge lucrurile, dar să nu poată aprecia impactul pe care îl va avea o veste negativă oarecare, cum ar fi prezicerea unei despărţiri într-o relaţie sau pierderea unui job. Am avut cliente care au reacţionat mai bine când li s-a spus că o căsnicie de câteva zeci de ani este pe ducă, decât femei tinere care au fost devastate să afle că o aventură romantică de câteva luni se va sfârşi cu o trădare cruntă.

Singura modalitate prin care am putut să atenuez diagnostice dureroase date de tarot, a fost aceea că nu am prezentat niciodată ca fiind bătute în cuie, de neevitat, deznodămintele nefericite. Am folosit expresii precum „este foarte probabil”, „sunt şanse mari ca să se întâmple ...”. Cei care sunt foarte vulnerabili emoţional se agaţă de acel mic procent de incertitudine pe care-l sesizează, dar devin conştienţi şi de faptul că o încercare grea li se pregăteşte.

Eu aşa m-am simţit şi cu conştiinţa împăcată că nu am minţit, dând speranţe deşarte, când potrivit gândurilor şi intenţiilor consultantului sau a celor implicaţi, viitorul se prefigura într-un anume fel. În acelaşi timp, am dat posibilitatea consultantului să dea liber subconştientului său - din care am extras eu practic toate răspunsurile, căci ele nu sunt în mintea mea, ci a lui – să aducă la suprafaţă, în conştient, înţelegerea a ceea ce se petrece. Şi de la înţelegere la acceptare, nu mai există decât puţini paşi de făcut.

https://www.facebook.com/scoaladetarot?ref=hl

 

CĂRȚILE AVERTISMENT

Într-o etalare, sunt anumite cărţi care au un rol special. Este vorba de cartea sau cărţile care sunt scăpate pe jos înainte de a fi etalate şi de cele care par să nu aibă legătură cu întrebarea Consultantului.

La începutul practicării tarotului sau când se foloseşte un set de tarot nepotrivit cu mărimea mâinilor (prea mare sau prea mic), se întâmplă frecvent ca să se scape cărţi pe jos, în cursul procesului lor de amestecare. Asta se datorează însă neîndemânării şi nu are nicio semnificaţie ocultă. Pe de altă parte, poţi să ajungi un tarolog cu experienţă şi totuşi să nu ai dexteritatea pe care o au jucătorii de cărţi. Cu timpul se capătă însă o rutină, orice metodă de amestecare ar fi folosită (cu cărţile pe lateral sau orizontale) şi nu ar mai trebui să scăpaţi frecvent cărţi pe jos. Atunci când se întâmplă asta, va trebui să notaţi, să cercetaţi şi să interpretaţi cărţile aflate în această situaţie. Ele dezvăluie adesea dedesubturile întrebării, lucruri ascunse de Consultant conştient sau inconştient. Consultantul este cel care pune întrebări, adesea o altă persoană decât cel care foloseşte tarotul pentru a răspunde la ele.

În ceea ce priveşte cartea care apare cumva aiurea în etalare, fără să pară a avea o legătură cu întrebarea şi nelalocul ei printre cărţile înconjurătoare, trebuie privită ca o carte care este adresată celui care etalează, ghicitorului sau tarologului. I se sugerează statutul lui, obligaţiile, precauţiile în legătură cu Consultantul.

Mie mi-a apărut foarte des, vreo doi ani de zile, Marea Preoteasă, semn pe care l-am interpretat ca un îndemn să-mi folosesc intuiţia şi nu raţiunea, aşa cum aş fi fost tentată potrivit tiparului comportamental pe care îl aveam pe atunci. La o colegă tarorolog, a apărut multă vreme Temperanţa, o aluzie la felul ei rapid de a aprecia oamenii şi situaţiile pe care le interpreta (un Berbec veritabil). Cu timpul, apariţia acestor cărţi se diminuează foarte mult şi cred că asta se datorează faptului că până la urmă trebuie să-ţi înveţi lecţia ca să poţi persevera pe calea tarotului.


SECRETELE LUI ARTHUR EDWARD WAITE

Una din primele cărţi despre tarot pe care le-am citit a fost „Pictorial key to the tarot”, o carte scrisă în 1910 şi care a fost prima, cronologic vorbind, care a popularizat pe scară largă, tarotul. Cu experienţa mea de atunci, luam de bun tot ce găseam scris şi am fost bulversată de noţiunile ambigue şi uneori contradictorii pe care le întâlneam.

De exemplu, la X de Bâte, Waite spune că reprezintă „câştig, succes”, dar şi „falsitate, perfidie”, sensuri diferite şi aparent fără legătură între ele. La II de Bâte, expunerea lui este şi mai aducătoare de confuzie: „bogăţii, noroc, măreţie” şi „durere fizică, tristeţe, necazuri”. Şi mai sunt destule exemple. A fost destul de frustrant pentru mine, în acele timpuri, şi asta mi-a îngreunat pentru ceva timp înţelegerea sensurilor arcanelor.

Avansand în studiul lor, apelând şi la alţi autori consacraţi şi, mai presus de toate, mergând la semnificaţia ocultă a arcanelor, aşa cum au fost ele dezvăluite de tarologi care au mers la seturile de tarot tradiţionale, din Evul Mediu, am înţeles că e posibil ca Waite să fi greşit în unele locuri. Asta îmi este foarte clar, mai ales după ce am citit cum a „produs” el setul de cărţi care îi poartă numele. Ce nu îmi este clar, dar pentru mine nu mai are nicio relevanţă, este dacă a făcut-o cu intenţie sau pur şi simplu, nu a acordat prea multă atenţie anumitor aspecte, pe care tot în mod eronat, le-a considerat nesemnificative.

În sprijinul ideii că se poate să fi introdus voit aceste greşeli este faptul că el era membru al unui ordin secret (Golden Dawn = Zori aurii) care apăra misticismul şi exclusivismul informaţiilor. Şi el şi alţii ca el considerau că misterele tarotului nu trebuie să fie dezvăluite tuturor decât cel mult parţial, trunchiat. În prefaţa cărţii lui din 1910, pentru cine are răbdare să o citească cu atenţie, sunt două pasaje care înclină spre concluzia că omisiunile şi erorile lui au fost intenţionate. Spune el:

„Lucrarea de faţă este mai deosebită pentru că are menirea de a introduce un set de cărţi modificate şi de a spune adevărata lor semnificaţie, ÎN MĂSURA ÎN CARE ACEST LUCRU ESTE POSIBIL.” „Cred că a venit momentul de A SPUNE TOT CE SE POATE, astfel încât efectul lipsei de înţelegere şi a înşelătoriilor să fie REDUSE cât mai mult.”

Acasă :: Universul Tarotului :: Articole :: Despre mine :: Cursuri de Tarot :: Parteneri :: Contact
Prelucrarea datelor cu caracter personal :: Politica de cookie-uri

Vă invit să vizitaţi şi site-ul AstroVesta.com - Servicii autorizate de Astrologie si Tarot

©2010-2020 AstroVesta® Toate drepturile rezervate.
Toate materialele conţinute în acest site aparţin astrologului Vesta. AstroVesta® este marcă înregistrată.
Este interzisă reproducerea integrală sau parţială a textelor conţinute în www.scoaladetarot.ro fără acordul autorului.