acasa


Etalarea spirituală a Oului Cosmic

Cum ne apropiem rapid de una din cele două mari sărbători a creştinismului ortodox, Paştele, este bine să ne îndreptăm atenţia spre latura spirituală, cea imaterială şi perenă. Am conceput astfel, după multă analiză, meditaţii şi ceva inspiraţie, o etalare care să ne ofere informaţii de unde venim şi unde dorim să ajungem în calitate de suflete nemuritoare.


M-am tot frământat: cum să arate o asemenea etalare, astfel încât ea să aibă forţa de a răspunde clar şi precis unei întrebări existenţiale de o asemenea importanţă? Pentru a crea o asemenea etalare, ea trebuie să aibă o formă şi un conţinut ca să poată crea pe de o parte o magie şi pe de altă parte, să asigure o succesiune precisă a cărţilor pentru aflarea lecţiei spirituale pe care o are de învăţat persoana care pune întrebarea. Forma etalării, cea de tip ou, mi-a venit în minte odată cu pregătirile de Paşte, realizând ce încărcătură simbolică uriaşă poate să aibă. Apoi succesiunea cărţilor şi semnificaţiile lor, ca şi numărul necesar pentru ele s-au revelat şi ele.


Obiceiul colorării ouălor de Paşte a început cam prin secolul al XIII-lea, culoarea lor roşie simbolizând sângele vărsat de Iisus pe cruce. Însă oul este un simbol mult mai vechi, de aproape 5.500 de ani şi are la bază însăşi geneza Universului. Grecii antici considerau că la început a fost Haosul şi din el a ieşit o femeie-zeiţă numită Eurynime sau Oceanida (fiica Oceanului), care a separat marea de cer. Eurynime, plină de forţa Creaţiei, dansa pe deasupra valurilor şi vântul din nord se juca în pletele ei. Rulând acest vânt în mâinile ei, ea a creat pe Orfion, Şarpele Lumii. Şarpele a fost fascinat de senzualitatea zeiţei care se zbenguia pe deasupra valurilor şi s-a înfăşurat în jurul ei de şapte ori, cuplându-se cu ea. Din dragostea lor primordială s-a născut Oul Universal, din care prin explozie şi spargere, a apărut tot ce înseamnă lumea noastră: Soarele, Luna, planetele, stelele, Pământul cu tot ce este viu pe el. Este un mit matriarhal, având ca zeiţă unică şi primordială pe Eurynime, Geea(Pământul) cum mai este cunoscută ulterior, iar şarpele Orfion va deveni cunoscut ca Uranus(Cerul).


Dar nu numai grecii, ci toate mitologiile străvechi (fenicienii, chinezii, japonezii, vietnamezii, triburile din Asia de Sud-Est şi cele din Siberia, celţii, tracii) asociază naşterea lumii cu Oul Primordial. În cultura noastră, Mircea Eliade, Ion Barbu şi Constantin Brâncuşi au adus în discuţie, în opera lor, acest mit cu o valoare simbolică imensă. Toţi au considerat că oul are o formă geometrică perfectă, el simbolizând conflictul interior al oricărei fiinţe dintre dorinţa de confort şi siguranţă pe de o parte şi cea de aventură şi explorare, pe de altă parte. Toate fiinţele vii îşi încep existenţa într-un element de formă sferică sau ovoidală: plantele se nasc din seminţe; peştii, reptilele, insectele, păsările din ouă; omul şi mamiferele din fuziunea a două celule originare, ambele de formă ovoidală şi care dau naştere unui embrion care iniţial are tot forma unui ou. Sfera şi oul, prin forma lor plină, rotundă, feminină,  simbolizează puritatea, repausul creator, cuibul, plenitudinea, uterul şi gestaţia.


Oamenii de ştiinţă au început şi ei să ia în considerare faptul că Universul ar putea avea o formă ovoidală. Albert Einstein, autor al teoriei relativităţii, a emis această teorie încă de acum un secol, spunând că Universul este curbat, finit şi închis precum un ou. Stephen Hawking, savant contemporan, a scris o carte apărută şi în limba română, intitulată „Universul într-o coajă de nucă”.


imagine
Univers


În seturile clasice de tarot, cel de Marsilia şi cel al lui Arthur Waite, simbolismul oului este prezent în arcana majoră (XXI)Lumea: o femeie goală dansează într-un cadru oval care simbolizează Oul Cosmic al plenitudinii şi înţelepciunii divine. În tarotul Waite, femeia are două baghete, câte una în fiecare mână, dar în Marsilia are doar o baghetă în mâna stângă şi un obiect ca un ou în mâna dreaptă. Ne ducem cu gândul la zeiţa primordială şi ne înfiorăm cu respect la gândul că tarotul, deşi este cunoscut în forma actuală de 700 de ani, simbolurile lui sunt mult mai vechi, de mii de ani (în ceea ce priveşte Arcana Majoră). Tot în această arcană, ultima  din cele 22 arcane majore, se află şi simbolul Şarpelui Universal, reprezentat de eşarfa care se înfăşoară senzual în jurul corpului gol al femeii. Aleister Crowley, cel care a creat cel mai ezoteric set de cărţi de tarot, a insistat şi mai mult pe simbolistica oului. În tarotul său, Thoth Tarot, el a introdus oul înaripat în două arcane majore, în (I)Magicianul şi (VI)Îndrăgostiţii. (sursa imaginilor: THOTH TAROT -https://www.usgamesinc.com/Crowley-Thoth-Tarot-Deck-Premier-Edition/)


imagine
Ou-Thoth


Pentru cei care sunt pasionaţi, trebuie să cunoască şi faptul că există un set de cărţi de tarot, compus numai din cele 22 arcane majore, care este conceput integral pe simbolistica Oului Cosmic. El se numeşte Cosmic Egg Tarot (Tarotul Oului Cosmic) şi a fost creat de Guido Gillabel şi pictat de Carol Herzer. Îl puteţi vedea aici: www.soul-guidance.com/tarotdecks/page-9.htm .


Iată însă şi etalarea pe care eu am conceput-o în această ultimă săptămână de dinaintea Paştelui (anul 2015) şi pe care am numit-o Etalarea Spirituală a Oului Cosmic. Ea poate fi utilizată oricând, nu numai în perioada Postului Paştelui deşi atunci ar putea căpăta o forţă şi mai mare şi este destinată NUMAI pentru cei care sunt sincer interesaţi de evoluţia lor spirituală. Etalarea este compusă din 9 cărţi, 9 fiind un număr spiritual, de 3 ori 3, şi care semnifică perfecţiunea, punctul culminant al unui ciclu, tot aşa cum cele 9 luni sunt necesare pentru ca fetusul să ajungă la maturitate.


imagine
oul-etalare


      Semnificaţiile celor 9 poziţii sunt următoarele:


  1. Semnificator : Cartea care indică lecţia ta spirituală din această viaţă.
  2. Conştientizare : Cartea ce arată ce ai conştientizat până acum din această lecţie.
  3. Inconştientul : Ce nu ai conştientizat încă despre lecţia ta de viaţă şi are nevoie să fie adus la suprafaţă prin această etalare.
  4. Influenţe din trecut : Arată evenimente sau situaţii din trecutul tău din această viaţă sau din cele anterioare şi care au influenţat alegerea lecţiei de viaţă sau stadiul spiritual în care te afli.
  5. Influenţe din viitor : Arată ce influenţe se vor manifesta în viitor şi care vor avea efect, în bine sau rău, în asimilarea totală a lecţiei tale de viaţă. Se citeşte împreună cu cărţile de la poziţiile 6 şi 7.
  6. Oportunităţi : Arată ce te va ajuta să-ţi înveţi lecţia de viaţă.
  7. Obstacole : Arată blocaje pe care le vei întâmpina şi pe care va trebui să te străduieşti să le depăşeşti.
  8. Prezentul : Arată unde te afli acum, care este situaţia ta evolutivă din prezent.
  9. Deznodământul : În varianta pozitivă, arată spre ce te îndrepţi dacă vei profita de oportunităţi şi vei depăşi obstacolele. Dacă este o carte negativă, te atenţionează spre ce te îndrepţi dacă vei ignora oportunităţile şi nu vei reuşi să depăşeşti blocajele.


 

AstroVesta®                                                                      9.04.2015

Acasă :: Universul Tarotului :: Articole :: Despre mine :: Cursuri de Tarot :: Parteneri :: Contact
Prelucrarea datelor cu caracter personal :: Politica de cookie-uri

Vă invit să vizitaţi şi site-ul AstroVesta.com - Servicii autorizate de Astrologie si Tarot

©2010-2020 AstroVesta® Toate drepturile rezervate.
Toate materialele conţinute în acest site aparţin astrologului Vesta. AstroVesta® este marcă înregistrată.
Este interzisă reproducerea integrală sau parţială a textelor conţinute în www.scoaladetarot.ro fără acordul autorului.