acasa


TAROT, LENORMAND ȘI CĂRȚILE ORACOL

Odată apărută dorinţa de a studia tarotul, prima şi cea mai importantă alegere este cea a unui set de tarot. Se estimează că sunt în jur de 1600-1700 de seturi de tarot, oracole şi seturi de cărţi Lenormand. Mai ales pentru un începător, este o adevărată dilemă între a alege dintre cele 100-200 cele mai cunoscute şi mai folosite seturi de tarot. Dar mai întâi, să vedem care sunt deosebirile între seturile de tarot, cele de tip Lenormand şi oracole.


  • Seturile de tarot tradiţionale sunt compuse din 78 de cărţi împărţite în două grupuri distincte ca importanţă şi vibraţii energetice. Prima parte este alcătuită din cele 22 arcane majore sau atuuri şi poartă denumirea generică de Arcana Majoră. A doua parte se compune dintr-un număr mai mare de cărţi, 56, şi poartă denumirea generică de Arcana Minoră. Cele 56 de cărţi ale Arcanei Minore sunt divizate, la rândul lor, în 4 grupuri de câte 14 cărţi, fiecare din aceste grupuri având o abordare specifică asupra vieţii şi care poartă numele de suite. Cărţile de tarot se citesc individual. Originea lor este foarte veche, undeva prin Evul Mediu, secolele XIV-XV, dar simbolurile regăsite în unele cărţi de tarot sunt şi mai vechi, de câteva mii de ani. Tarotul a fost proiectat, şi mai ales Arcana Majoră, pentru a vedea fluxurile de energie, starea interioară, disfuncţionalităţile dintre planul material şi cel spiritual şi pentru explorare de sine.


imagine
Arcana Majoră  - Rider Waite Tarot  • Seturile Lenormand sunt compuse dintr-un număr mult mai mic de cărţi şi anume 36 şi nu au vreo structură care să genereze grupuri diferite ca pondere sau ca domeniu de aplicabilitate. Cărţile Lenormand se citesc perechi. Semnificaţiile cărţilor au fost enunţate de Domnişoara Lenormand, o ghicitoare vestită ce a trăit în Franţa, între anii 1772-1843. Citirile sunt complexe, cu multe cărţi şi trebuie realizat un fir al poveştii, combinând semnificaţia cărţilor alăturate. Cărţile Lenormand dau un răspuns foarte bun şi precis la întrebări specifice, de zi cu zi, dar sunt mai puţin folositoare la întrebări complexe sau asupra unor teme majore, existenţiale. Atât tarotul, cât şi Lenormandul pot răspunde la întrebări concrete precum ”cum va merge relaţia mea cu ...”, ””îmi voi cumpăra o locuinţă în următoarele 6 luni”, ” ce să fac ca să rezolv problema ...”. Tarotul mai vag, insistând mai mult pe impactul evenimentelor asupra persoanelor, Lenormandul mai la obiect, adesea  literal şi explicit.


imagine
Lenormand  • Cărţile Oracol au o structură mai liberă decât cea a cărţior de tarot şi nici nu urmează reguli stricte de interpretare, citindu-se individual. Numărul cărţilor din seturile Oracol poate varia în funcţie de creatorii lor: ”Druid Animal Oracle” de soţii Stephanie şi Philip Carr-Gomm (33 cărţi), ”Wicca Oracle” de  Sally Morningstar (42 cărţi), ”Angel Therapy” de Doreen Virtue (44 cărţi),  ”The 72 Names” de Orna Ben-Shoshan (72 cărţi), etc. După cum sugerează şi titlurile lor, cărţile Oracol sunt proiectate în jurul unei teme centrale, precum dragostea, vindecarea sau venerează anumite zeităţi sau religii. În general, fiecare set Oracol are un manual complementar care explică semnificaţia fiecărei cărţi în parte.  Cărţile Oracol nu prea răspund la întrebări precum cele enumerate la tarot şi Lenormand. Ele dau însă răspunsuri teribil de adevărate, care ajung la miezul problemei, la întrebări mai generale, mai cuprinzătoare de genul ”de ce nu reuşesc să am o relaţie împlinită şi de durată”, ”care este misiunea mea în această viaţă”, ”ce ar trebui să schimb ca să am succes în carieră”, ”ce pot să fac ca să fiu iubită”, etc. Uneori, Oracolele conduc la mai multe întrebări odată cu răspunsul la întrebarea de bază care vine (asta este cu adevărat uimitor la oracole) prin extragerea unei singure cărţi, maxim două. Deci ceea ce dezvăluie tarotul cu etalări de 5-10 cărţi, Lenormandul cu 9-36 cărţi, Oracolele revelează răspunsuri la genul de întrebări de mai sus, cu o singură carte.


imagine
Angel Oracle - Doreen Virtue


A te întreba care set de cărţi de explorare de sine şi a viitorului este mai bun din toate este un lucru fără sens. Deoarece le-am explorat şi lucrez cu toate, nu pot decât să spun că fiecare set este cel mai bun pentru scopul pentru care a fost creat. Există însă persoane care rezonează mai bine cu un anumit sistem de divinaţie din cele trei sau persoane care se simt bine să le utilizeze pe toate, uneori chiar două sisteme concomitent: la o etalare de tarot să se adauge pentru detalii şi cărţi Lenormand sau Oracol. Evident că este nevoie de foarte mult studiu şi exerciţiu pentru a nu face un ”ghiveci” de informaţii care să-l deruteze şi pe cel care citeşte cărţile şi cu atât mai mult pe beneficiarul citirii.


AstroVesta®

Acasă :: Universul Tarotului :: Articole :: Despre mine :: Cursuri de Tarot :: Parteneri :: Contact
Prelucrarea datelor cu caracter personal :: Politica de cookie-uri

Vă invit să vizitaţi şi site-ul AstroVesta.com - Servicii autorizate de Astrologie si Tarot

©2010-2020 AstroVesta® Toate drepturile rezervate.
Toate materialele conţinute în acest site aparţin astrologului Vesta. AstroVesta® este marcă înregistrată.
Este interzisă reproducerea integrală sau parţială a textelor conţinute în www.scoaladetarot.ro fără acordul autorului.