acasa


MĂINILE CARE VORBESC

Chiromanția este arta de a descoperi temperamentul și destinul unei persoane din examinarea feței mâinii, cunoscută sub numele popular de palmă și a liniilor și semnelor care se observă pe suprafața acesteia. Chirognomia este arta în care, pe baza formei mâinii și degetelor, a culorii acestora se poate aprecia temperamentul și structura mentală a individului. Mâna este extremitatea membrelor superioare și este compusă din mâna propriu-zisă (de la încheietura mâinii la articulația inferioară a degetului arătător), cele cinci degete și unghiile. Mâinile omului au depășit stadiul labelor folosite la mers: pot să apuce obiecte și datorită degetului mare care este opozabil, ele sunt cu mult mai importante, definindu-ne ca specie superioară începând de la copilașul care își explorează cu curiozitate pentru prima oară mânuțele și până la artistul sau meșteșugarul care creează obiecte de o frumusețe sau de o utilitate extraordinare. Ceea ce definește mâna omului este gradul ei de utilizare și sunt filozofi și oameni de stiință care afirmă că dezvoltarea mâinii omului reflectă dezvoltarea civilizației.

 

Mâna este cel mai complicat segment de membru din organism. Atât structura, cât şi funcţia sa sunt adaptate complexei activităţi umane. Suprafaţa de proiecţie, proporţional enormă, din cortexul cerebral, care controlează această activitate este o dovadă a complexităţii acestui adevărat ”organ”. Mâna este deci importantă nu numai ca expresie anatomică a corpului uman, ci și ca expresie psihologică. Există mâini nervoase, mâini sensibile, mâini leneșe, mâini stângace, mâini artistice, după cum ne-am obișnuit să acordăm aceleași trăsături și oamenilor. Simțul tactil concentrat la nivelul mâinilor și mai ales al vârfurilor degetelor și al centrului palmei este cel mai util dintre cele cinci simțuri și poate lua locul celorlalte patru. Un orb, un surd, un mut sau cineva care nu are miros poate suplini destul de bine lipsa simțurilor respective prin capacitatea de a pipăi, de a simți forma, substanța. În mâini există terminații nervoase, centri ai activității vegetative reprezentați de un număr mare de corpusculi Pacini și care funcționează ca niște condensatori de electricitate. Aceștia nu se găsesc în tegumentul membrelor superioare ale maimuțelor și sunt într-o cantitate mult mai redusă decât la omul normal în tegumentul întârziaților mintali.

 

Mâna este un emiţător şi un receptor în acelaşi timp, comportându-se în procesul de mânuire a cărţilor de tarot ca o antenă, un releu care preia energia vibraţională a cărţilor şi implicit a clientului şi o duce către creier şi inimă. Atât înainte de a lucra cu tarotul, cât şi la sfârşit, este absolut necesar ca mâinile să fie curate fizic şi energetic. Pentru citit se folosesc ambele mâini, căci ele nu seamană decât aparent în ceea ce privește liniile și semnele conținute. Palma stângă are liniile predeterminate de la naștere și reprezintă temperamentul persoanei și moștenirea sa genetică: reprezintă, dacă vreți, predispozițiile cu care venim, indiferent că e vorba de temperament sau predispoziții către boală. Palma stângă reprezintă trecutul. Palma dreaptă este cea care se schimbă de-a lungul vieții, deoarece ea reflectă transformarea individului, asimilarea de noi cunoștințe, caracterul (o personalitate dobândită prin educație și autoevoluție). Aceasta este palma care reprezintă viitorul.


imagine
manaOricât ar părea de ireală descrierea temperamentului unei persoane după forma mâinilor, a degetelor sau chiar a liniilor din interiorul palmelor, o să vă dau niște informații pe care le puteți verifica prin experiența personală. Trebuie să aveți în minte faptul că sistemul nervos este ca o rețea de telegraf care transmite de la cerebel la vârful degetelor fluidul vital.

 

 • Relieful palmei nou născuților este absolut neted, dar numai timp de câteva ore după naștere.
 • Palma unei mâini paralizate va trece prin estomparea și apoi dispariția semnelor pe când cealaltă mână, cea sănătoasă, își va păstra ”relieful”. Este vorba de așa zisul sindrom al „mâinii moarte”.
 • Idioții congenitali au în palmă un număr redus de linii, deoarece nivelul lor de inteligență și de percepție este profund alterat.
 • O abundență de linii indică o fire nervoasă, sensibilă, o persoană care „pune totul la inimă”. Liniile numeroase pe o palmă moale indică predispoziție către ipohondrie (preocupare sau temere excesivă că poate suferi de o boală gravă). Liniile numeroase pe o palmă bătătorită semnifică înclinație către activități fizice și un interes față de cei din jur (o persoană extrovertită).
 • O palmă cu puține linii sugerează o natură calmă, chiar placidă, indiferentă. Acestor persoane le lipsește de obicei sensibilitatea și sunt foarte conservatoare.
 • O palma transpirată indică nervozitate și lipsa încrederii în sine.
 • O palmă uscată arată încredere în forțele proprii și deschidere către cei din jur.
 • Dacă atingeți o mână tare, înseamnă că aveți de-a face cu o persoană activă, care mai mult face decât vorbește și dacă mâna este și fierbinte, atunci este o persoană foarte ocupată.
 • Dacă mâna este foarte fierbinte și atingerea este lascivă, senzuală, atunci ai de-a face cu un om leneș și nu trebuie să ai încredere în el, chiar dacă vorbește frumos.
 • Mărimea mâinilor: a) mici si foarte mici: persoane delicate mental, cu instincte boeme, iubind confortul, cam dezordonate în idei și acțiuni; b) medii: persoana are bun-simț, talente practice, imaginație moderată și sănătoasă; c) mari: daca sunt și late, cu degete groase, arată o stare bună de sănătate, viață sexuală înfloritoare, dinamism și activitate fizică intensă. Mâna mare cu degete subțiri indică o fire spontană, înclinată mai mult spre activitate intelectuală decât fizică și care își face ușor griji.

 

Un bărbat cu o mână foarte mică poate fi crud din punct de vedere afectiv, în ciuda aparențelor. Mâinile foarte mari pot fi asociate cu înclinația spre violență, sugerând o persoană instabilă.

 

După grosime și consistență, avem următoarele variante ale mâinii:

 • Groasă și foarte tare: apar instincte greu de stăpânit, animalice.
 • Groasă și tare: o fire primitivă, aspră, dar cu ceva părți bune; poate avea o cinste înnăscută.
 • Groasă și relativ tare: o fire bună, dar care nu-și arată iubirea; poate fi un bun muncitor, dar căruia nu-i prea pasă de altceva.
 • Groasă și relativ moale: capacitate de a se bucura de toate plăcerile vieții, dar fără să facă excese.
 • Groasă și moale: persoana e foarte indulgentă cu sine însăși, predispusă către lene; poate fi însă semnul unei imaginații deosebite ca în cazul artiștilor, poeților, muzicienilor; altfel, este doar un semn de delăsare.
 • Groasă și foarte moale: instincte senzuale, dispreț față de ce înseamnă muncă, egoism puternic.
 • Subțire și foarte tare: predispoziție către temperament  flegmatic, insensibilitate și, în variantele foarte negative, predispoziție către acțiuni distructive.
 • Subțire, îngustă și slabă: caracter nehotărât, imaginaţie scăzută sau absentă.
 • Subțire și moale: constituție slabă, cedează ispitelor trupești, gusturi erotice stranii.
 • Subțire și foarte moale: predispoziție la viciu, sau chiar tendințe morbide; multă intuiție, dar e nevoie să fie canalizată pozitiv.
 • Transparentă: palma clarvăzătorilor autentici și a sfinților; într-o formă negativă, poate aparține unei persoane cu grave tulburări de personalitate.

 

În sfârșit, poziția mâinilor ne poate oferi și ea indicații interesante asupra persoanei pe care o avem în față:

 • Mâinile ținute la spate: arată o personalitate cu spirit practic și care are tendința de a-și examina și planifica fiecare acțiune (des întâlnită la ingineri, militari). Dacă persoana respectivă nu deține niște responsabilități, atunci este vorba de o „morgă”, de o atitudine adoptată intenționat cu scopul de a crea celorlalți o impresie mai bună.
 • Mâinile ținute în fața corpului: arată lipsă de încredere în sine, simț de autoapreciere scăzut, tendința de a acționa cu prudență și atenție maximă.
 • Mâinile încrucișate pe piept: indică aroganță, îngâmfare, lipsă de respect față de interlocutor.
 • Mâinile ținute pe lângă corp: arată lipsa de încredere în sine dacă ele sunt rigide și într-o atitudine care denotă încordare. Dacă mâinile se mișcă elegant în timpul mersului conferă o ținută frumoasă caracteristică celor care își îngrijesc corpul (dansatori, sportivi, fotomodele).
 • Mâna stângă ținută pe lângă corp și mâna dreaptă îndoită peste piept arată o tendință de exagerare a propriei persoane și ajută la disimularea unor trăiri proprii. Este poziția caracteristică celor care țin discursuri, conducătorilor, dictatorilor, avocaților, actorilor, etc.

 

Observație! Majoritatea oamenilor prezintă tipuri mixte de mână.

 

Articol apărut inițial în anul 2007 pe siteul www.eva.ro cu care am avut o colaborare timp de 10 ani de zile.

 

AstroVesta®                                                               

                                     

        

 

Acasă :: Universul Tarotului :: Articole :: Despre mine :: Cursuri de Tarot :: Parteneri :: Contact
Prelucrarea datelor cu caracter personal :: Politica de cookie-uri

Vă invit să vizitaţi şi site-ul AstroVesta.com - Servicii autorizate de Astrologie si Tarot

©2010-2020 AstroVesta® Toate drepturile rezervate.
Toate materialele conţinute în acest site aparţin astrologului Vesta. AstroVesta® este marcă înregistrată.
Este interzisă reproducerea integrală sau parţială a textelor conţinute în www.scoaladetarot.ro fără acordul autorului.