Tarotul - o lume de simboluri
Cele mai cunoscute cărţi sunt cele cunoscute sub denumirea de tarotul Rider-Waite-Smith. Acesta este pachetul clasic de cărţi, cel mai cunoscut şi mai răspândit în toată lumea şi aceasta este denumirea corectă şi fair-play pentru cei care l-au creat. Conţine 22 de arcane/cărţi majore si 40 de arcane minore şi 16 carti de curte, în total 78 de cărţi. Dr. Arthur Edward Waite (1857-1942) a studiat ocultismul. A scris prima carte despre simbolismul tarotului in 1910. Tarotul Waite provine de la inceputul secolului 20. Pamela Colman Smith este artista care a desenat cărţile şi, într-o lume în care numai bărbaţii aveau merite, numele ei a fost adesea ignorat. În 1910, a apărut pentru prima dată pachetul cu cele 78 de lame de tarot şi cartea cu titlul Key of The Tarot. În anul următor, 1911, cartea a apărut la editura lui W. Rider, din Londra, fiind astfel al treilea „naş” ale acestui pachet de cărţi, dar care a ocupat primul loc în denumirea lui. Destul de asemănătoare, ca simbolistică, sunt şi cărţile tarotului de Marsilia. Deşi acestea sunt cărţile pe care le-a folosit bunica mea, eu am preferat să folosesc tarotul Rider-Waite-Smith, ale cărui imagini le găsesc mai plăcute privirii(chiar şi a unor cărţi temute, cum ar fi Diavolul sau Moartea).
Toate tipurile de cărţi de tarot, reprezintă nişte simboluri ale sufletului omenesc şi ale stărilor prin care trece el de-a lungul vieţii. Şi aici, mă refer mai ales la cele 22 cărţi, cele mai vechi din cele 78 pe care le are tarotul. Ele mai sunt numite şi cărţi sau arcane majore, cuvânt ce provine de la latinescul „arcanum” care înseamnă lucru ascuns, tăinuit, necunoscut. Mesajul fiecărei cărţi se bazează pe tripticul număr-desen-culori, fiecare detaliu al cărţii având un anumit înţeles ascuns. Cine încearcă să pătrundă înţelesul ei cu puterea raţiunii, bazându-se pe memorie şi conexiuni logice, va fi cu totul în afara spiritului tarotului. Se poate transforma într-un bagaj de cunoştinţe sterile, cu care se poate făli, dar în nici un caz nu va reuşi să înţeleagă metafizica artei divinatorii a tarotului şi astfel nu va putea să se ajute pe sine însuşi, cu atât mai puţin pe ceilalţi. Cărţile de tarot se privesc, se miros, se imaginează cu ochii închişi, se meditează asupra lor, se visează(la propriu), se asimilează înţelesul lor. E nevoie de timp, răbdare şi mai ales de intuiţie.
Cifrele au putere asupra întregului univers, tot ce există pe pământ, în cosmos şi în om, se raportează la un număr. Orice număr poate fi redus la o singură cifră, de la 1 la 9. Arcanele majore sunt în număr de 22, de la I(Magicianul sau scamatorul) la XXII(Nebunul sau Matul). Se mai poate întâlni numerotarea de la 0(Nebunul) la XXI(Lumea sau Universul), singura carte care are o dublă numerotare fiind cartea Nebunul, restul rămânând la fel. Astfel, numărul cărţii Steaua(XVII) se poate reduce la 17=1+7=8. Cărţile minore ca şi cele de Curte aparţin vibraţiei unuia din cele 4 elemente fundamentale:
Focul - Bâte, Apă – Cupe, Aer – Spade, Pământ – Monede.
Acestea poartă denumirea de suite şi cele minore sunt deci notate de la 1 la 10(1+0=1).
Simbolistica numerelor cărţilor majore sau minore este următoarea:
Numărul 1: Începuturi şi schimbări; Sămânţa sau rădăcina fiecărui element; Iniţiator, spirit de pionierat, conducător, independent, realizator, individualist.
I-Magicianul; X-Roata destinului; XIX-Soarele(arcane majore); Aşii(primele cărţi ale fiecărei suite) Numărul 2: Echilibrul dualităţii; O perioadă de aşteptare; Spirit de cooperare, adaptabilitate, respect pentru ceilalţi, bun partener sau mediator. II-Marea Preoteasă; XI-Justiţia; XX-Judecata de Apoi; Doi-urile(a doua carte a fiecărei suite)
Numărul 3: Unire, creaţie, fertilizare; Capacitate de exprimare şi de a stabili relaţii sociale, spirit artistic, bucuria de a trăi. III-Împărăteasa; XII-Spânzuratul; XXI-Lumea; Trei-urile(a treia carte a fiecărei suite)
Numărul 4: Consolidare; Realizarea unui scop; Baze solide, ordine, solicitudine, luptă împotriva limitărilor, dezvoltare continuă.
IV-Împăratul; XIII-Moartea; Cărţile cu numărul 4 al fiecărei suite Numărul 5: Tulburarea stabilităţii existente; O perioadă a schimbărilor, a suişurilor şi coborârilor; Expansivitate, spirit vizionar, aventurier, libertate folosită în mod constructiv. V-Marele Preot; XIV-Cumpătarea; Cărţile cu numărul 5 al fiecărei suite
Numărul 6: Restabilirea armoniei; Adaptabilitate şi capacitate de schimbare; O perioadă de alegeri dificile; Responsabilitate, spirit protector, ocrotitor, echilibru, capacitatea de a-i înţelege pe ceilalti. VI-Îndrăgostiţii; XV-Diavolul; Cărţile cu numărul 6 al fiecărei suite
Numărul 7: Pierderea stabilităţii determinată de o nouă conştiinţă de Sine; O perioadă a introspecţiei şi a singurătăţii; Spirit analitic, înţelegere, cunoaştere, studiu, meditaţie. VII-Carul; XVI-Turnul; Cărţile cu numărul 7 al fiecărei suite
Numărul 8: Stăpânire şi independenţă; Recunoaşterea greşelii; Schimbări, transformări pozitive; Pragmatism, dorinţa de a obţine o poziţie socială, dorinţa de putere, materialism. VIII-Forţa; XVII-Steaua; Cărţile cu numărul 8 al fiecărei suite
Numărul 9: Completare, desăvârşire, vârful experienţei; Spirit umananitar, generozitate, altruism, capacitate de exprimare artistică.
IX-Ermitul(Pustnicul); XVIII-Luna; Cărţile cu numărul 9 al fiecărei suite
Numărul 10: este o repetare a lui 1, cu diferenţa că, la arcanele minore, are înţelesul şi de sfârşitul unui ciclu, de o transformare finală şi, bineînţeles, începerea unui nou ciclu.
Puteţi folosi aceste simboluri numerologice şi pentru a vedea care este vibraţia anului aniversar. Cineva care şi-a sărbători ziua de naştere pe 27 iulie, îşi va calcula vibraţia anului 2009-2010 astfel:
27 + 7(iulie) + 2009 = 2+7+7+2+9 = 27 = 9
Deci, în această perioadă, o experienţă care s-a petrecut pe o anumită perioadă va ajunge la apogeu; este posibil să primească fructele(bune sau rele) a ceva care s-a desfăşurat în timp; va fi generos sau va aştepta generozitatea altora; se va exprima liber sau dimpotrivă i se vor impune limite.
De asemenea, putem afla numărul destinului unei persoane, respectiv a vibraţie energetice care îl caracterizează. Cineva născut pe 27.07.1983, va avea numărul destinului:
2+7+7+1+9+8+3 = 37 = 3+7 = 10 = 1+0 = 1
Astfel aceasta va fi o persoană dinamică, polemică, care îşi va exprima viguros personalitatea. Este individualistă, îi plac începuturile, nu are răbdare şi tinde spre poziţii care să-l situeze cât mai sus. Este rebelă faţă de orice autoritate, dar îi place să şi-o impună pe a sa.
Mesajul fiecărei cărţi de tarot, fie ca este vorba de cele 22 arcane majore sau de cele 56 minore, se bazează pe tripticul număr-desen-culori, fiecare detaliu al cărţii având un anumit înţeles ascuns. Am aratat, in articolul precedent „Tarotul – o lume de simboluri”, care este semnificatia fiecarui numar, de la 1 la 9, asa cum putem reduce numarul fiecarei carti de tarot. Trebuie stiut ca fiecare detaliu, oricat de mic ar fi el, are o anumita semnificatie: nimic nu e pus la intamplare sau pentru design. In majoritatea cartilor de tarot, ca figura centrala, este o persoana, femeie sau barbat. Astfel, 14 din cele 22 de carti ale arcanei majore sunt reprezentate de o femeie sau de un barbat. Doua carti ale arcanei majore sunt reprezentate, in principal, de doua persoane, iar 5 arcane majore – X(Roata Destinului), XIII(Moartea), XV(Diavolul), XVI(Turnul sau Casa Domnului), XVIII(Luna) si XIX(Soarele) – sunt simboluri arhetipale.
Barbatul si femeia reprezinta principiile masculin si feminin, fiind reprezentate, in mod echitabil, in desenul arcanelor majore. Cele in care se afla o figura centrala masculina sunt: I(Magicianul), IV(Imparatul), V(Marele Preot), VII(Carul), VIII(Ermitul), XII(Spanzuratul) si XXII/0(Nebunul). Aceste arcane emană energii masculine si indică activitate, initiativa, impulsivitate, implicare, intelectualitate, logica, ratiune, curaj, spirit de dominare. Masculinul sau Yangul reprezinta latura dinamica, miscarea, Soarele, lumina, caldura; cainele este reprezentant al masculinului; la fel culoarea rosie; partea stanga a corpului. Arcanele majore care au, in centru, figura unei femei, sunt: II(Marea Preoteasa), III(Imparateasa), VIII(Forta), XI(Justitia), XIV(Temperanta), XVII(Steaua) si XXI(Lumea). Acestea simbolizeaza energii feminine ca sentimente, receptivitate, intuitie, sensibilitate, detasare, emotivitate, sensibilitate, tandrete. Femininul sau Yinul reprezinta latura pasiva, receptiva, Luna, intunericul, raceala; pisica este Yin; la fel, culoarea albastra; partea dreapta a corpului.
Daca unul din personajele aflate pe coperta unei arcane se uita catre dreapta sau in sus, este orientat spre viitor, sau evenimentul respectiv tinde spre evolutie. Daca avem o figura care priveste spre stanga sau in jos, acel personaj sau eveniment acumuleaza ceva din trecut.
Sunt mai multe arcane in care sunt prezente, pe langa figurile umane, cele ale unor animale, care semnifica partea instinctelor, a pornirilor inconstiente si adesea greu de stapanit. Cel mai frecvent este cainele, care apare in arcanele Nebunul*(0), Luna(XVIII) si eventual Forta*(VIII). La aceasta din urma, cainele este inlocuit, in tarotul Rider-Waite-Smith cu un leu, dar cu simbolistica asemanatoare. In arcana Luna(XVIII), simbol arhetipal, cei doi caini sau un caine si un sacal, dupa unii, reprezinta temerile scapate intr-un fel de controlul constientului. Cei doi caini sunt cu gurile deschise, latrand la luna, care simbolizeaza subconstientul. In cartea Nebunul(0), postura cainelui, cu gura inchisa si într-o postura jucausa, are o alta semnificatie. Aici instinctele sunt manifestate intr-un mod bland si ele sunt aliate omului si nu dusmanii lui interiori. In arcana Puterea(VIII), aspectul docil al animalului caruia o tanara femeie ii deschide gura cu coltii amenintatori, cu mainile goale, semnifica curajul ce domina incercarile, libertatea de actiune, increderea in sine, stapanirea pasiunilor, victoria vointei asupra instinctelor.
(0)Nebunul
In arcana Soarele(XIX) apare imaginea unui copil pe un cal si uneori avem doi cai si in Carul(VII)(alteori, in aceasta, sunt doi sfincsi). În arcana Moartea(XII), aceasta este sibolizată de un cavaler intunecat, care sta calare pe un cal alb. Imaginea calului, in toate aceste ipostaze, simbolizează inconstientul, dorinta plina de impetuozitate, instinctele primare, dar bine stapanite(deoarece respectiv animalele sunt manate de copil, de conducatorul atelajului sau de cavaler). In arcana Luna(XVIII), apare imaginea unui rac, care simbolizeaza emotiile, sentimentele si ideea de familie, de protectie. Adesea aceste sentimente, trairi, devin obsedante si aduc o hipersensiblitate care determina, aidoma racului, o dorinta de a se ascunde, introvertire. In arcana Lumea(XXI), exista in trei din colturile sale, figurile unui taur, a unui leu si a unui vultur, in al patrulea fiind un chip uman. Acestea sunt si ele simboluri ale celor 4 elemente fundamentale: taurul - pamant, leul – foc, vulturul – apa si omul – aer. De asemnea, se asociaza celor 4 zodii fixe, care coincid cu apogeul fiecarui anotimp: zodia Taurului(primavara), a Leului(vara), Scorpionului(vulturul, ca si sarpele sunt alte simboluri asociate zodiei Scorpionului - toamna) si zodia Varsatorului(chipul uman - iarna).
În arcana Steaua(XVII), se afla imaginea unei pasari, un alt simbol stravechi. Ea simbolizeaza o stare lejera, de plutire, dezinvoltura libertatii, eliberarea de constrangerile materiale. Aceasta imagine semnifica o stare spirituala, simbolul legaturii intre planul ceresc si cel terestru, reprezentand, fara indoiala, sufletul, cel cu adevarat liber si nemuritor. Cel mai „animalizat” personaj reprezentat in cartile de tarot este fara indoiala imaginea diavolului din cartea cu acelasi nume, arcana XV(Diavolul). Acea creatura androgina, bisexuata, jumatate barbat si jumatate femeie, este un hibrid om-animal care sugereaza o forma primitiva, involuata. Cu aripile sale de liliac, cu gheare la labele picioarelor si, in unele carti, si la mana dreapta, coarne de cerb sau berbec si barba de tap, este fara indoiala, o imagine care inspaimanta si chiar provoaca repulsie.
Un element care apare in mai multe arcane majore este bagheta, sceptrul sau toiagul si care este simbolul puterii. Bagheta pe care o are Magicianul(I) şi cele doua baghete pe care le tine figura feminina din arcana Lumea(XXI) arata o putere magica, cu doua sensuri, pozitiv si negativ. Bagheta arcanei Magicianul(I) are doua capete, iar in arcana Lumea(XXI), una din baghete este alba si alta este neagra, trimitand explicit la cele doua magii. Iarasi revin la afirmatia ca tarotul, ca si orice alta stiinta magica nu este bun sau rau prin el insusi, ci doar prin felul cum este folosit. In arcana Ermitul(IX), batranul intelept se sprijina in cautarea intelepciunii trecutului pe un toiag simbolizand o calatorie lunga, un pelerinaj, iar odata cu primul purtator de toiag-magic, Hermes, semnifica puterea oculta, rezervata numai celor initiati. In mitologia greaca, Apollon, zeul Soarelui, l-a invatat pe Hermes arta divinatiei si i-a daruit toiagul sau(caduceul de aur). In fine, sceptrul este prezent ca simbol al puterii regale, in cartile Imparateasa(III), Imparatul(IV) si Carul/Faetonul(VII).
Simbolistica culorilor
Culorile folosite la cele mai vechi carti de tarot si pastrate, in genere, si astazi sunt putine si foarte intense. Cele mai des folosite sunt culoarea rosie, albastru si galben; urmeaza rozul si verdele si mai putin negrul si albul. Culoarea rosie este culoarea masculina, simbolizand sangele, Focul ca element primar, activitatea; razboiul, agresivitatea, pasiunea, sexualitatea. Predomina in arcanele majore Magicianul(I), Imparatul(IV), Marele Preot(V) si Justitia(XI). Culoarea albastra reprezinta principiul feminin, Apa ca element primar, pasivitatea. Albastrul este culoarea azurului si a cerului senin, simbolizand linistea si protectia, deoarece are efecte calmante. Predomina in arcanele majore Marea Preoteasa(II), Ermitul(IX), Steaua(XVII) si Luna(XVIII). Cele doua culori complementare, nu opuse, se gasesc in echilibru in desenul arcanei Temperanta/Cumpatarea(XIV), sugerand ideea de armonie si echilibru.
Culoare galbena evoca soarele, lumina, primavara, aurul. In cartile de tarot, ea semnifica scanteia divina, spiritul, maturitatea si apare mai mult in arcanele Nebunul(0), Carul(VII) si Forta(VIII). Rozul sau o tenta de roz apare asociata cu culoarea carnii, a trupului, aratand partea materiala, fragila, perisabila a fiintei umane, dar care tinde totusi catre spiritualitate. Culoarea roz apare in trupurile goale din arcanele Indragostitii(VI), Diavolul(XV), Steaua(XVII), Soarele(XIX) si Lumea(XXI). Culoarea verde rezulta din melanjul albastru-galben si are multe semnificatii, fiind linistitoare, racoritoare, tonica. Ea simbolizeaza regenerarea, speranta, cresterea si nu trebuie sa fim surprinsi ca apare intr-o arcana precum Moartea(XIII), deoarece moartea este sfarsitul, dar si inceputul unui ciclu. Sa ne aducem aminte ce repede si bogata creste vegetatia pe morminte. Culoarea verde apare si in partea de jos, pe solul din arcanele Steaua(XVII) si Luna(XVIII), semnificand natura, prospetimea; in imbracamintea personajului din arcana Nebunul(0) sau sub forma de ghirlande verzi in arcanele Magicianul(I), Spanzuratul(XII) si Lumea(XXI).
Culoarea alba sau „absenta culorii” semnifica puritate, claritate, luminozitate, dreptate, echitate, veselie; aspiratia catre ceva ideal, catre spiritualitate, o chemare profunda, cu o rezonanta mistica. Aceasta reprezentare apare in stelutele din arcana Steaua(XVII), solul din Ermitul(IX) sau norisorii din Roata Destinului(X) si Judecata de Apoi(XX). In limba latina, alb se spune „candidus” si de aici a rezultat cuvantul „candidatus”, cel care este imbracat intr-o toga alba si candideaza la o functie publica, semnificand un statut, o responsabilitate. Aceasta conotatie poate fi regasita in arcanele majore Forta(VIII) si Cumpatarea(XIV), in vesmintele personajelor de acolo. Culoarea alba este si culoarea giulgiului si a fantomelor, a celor care nu mai sunt in aceasta dimensiune, in miturile legate despre moarte. Albul este, in China si Africa, culoarea doliului – negrul s-a impus in Occident dupa Renastere. Ea apare astfel in culoarea calului pe care sta moartea in arcana cu acelasi nume(XII).
Culoarea neagra este opusul culorii albe si semnifica recele negativ, intunericul primordial, imaginea traditionala a infernului, antimateria(vezi gaurile negre), nimicul. In viata sociala, simbolizeaza tristetea celor vii si moartea ca proces de distrugere; ceea ce este intunecat, obscur, trist, ascuns; pesimismul, necazul, ingrijorarea; uneori, gestatia, pamantul. Cele mai intunecate carti ale tarotului sunt Diavolul(XV) si Turnul/Casa Domnului(XVI). Moartea(XIII), desi contine culoarea neagra in armura cavalerului si a steagului pe care-l poarta, pe ansamblu, nu este o carte intunecata, deoarece are si mult alb si chiar galben. Sunt unele carti, unde culorile alb-negru se folosesc pereche. Astfel, avem un sfinx alb si unul negru in arcana Carul(VII), un stalp negru si alb in Marea Preoteasa(II) sau combinatia cavaler negru pe cal alb in arcana Moartea(III). Aceasta arata o integrare, a uniune a contrariilor ca o acceptare a unei diversitati complete universale.
V-am prezentat astfel, un „film” al arcanelor majore, in care v-am invatat sa le cititi(numerele si numele), sa le vedeti(desenele/imaginile) si sa va incantati ochiul si sufletul cu culorile lor. Aceste principii se aplica si arcanelor minore, dar sunt foarte atent evidentiate, mai ales in cele majore.
*In unele carti de tarot, Forta este numerotata ca fiind arcana numarul VIII, in altele ca fiind XI. Din punctul de vedere al prezicerii, al etalarilor, nu are nici o importanta, pentru ca interpretati cartea si nu numarul ei. Eu voi folosi aici numerotarea adoptata de Waite si anume VIII. De asemenea, voi folosi pentru cartea Nebunul numerotarea 0 si nu XXII. Arcane = carti de tarot.
AstroVesta®
|