acasa


Structura cartilor de tarot

Carţile de tarot au avut, inca de la inceput, o destinatie unica si bine definita si anume aceea de a deslusi viitorul sau partea necunoscuta a lucrurilor si oamenilor. De aceea, exista mai multe reguli care interzic anumite lucruri referitoare la ele, deoarece folosirea lor este un act mistic si care conecteaza pe cel care le manuieste, dar si pe cel care beneficiaza de informatiile extrase din ele, la o Forta Spirituala universala. Sunt perioade in care nu trebuie folosite, sunt pozitii anume care trebuie adoptate, sunt persoane carora sub nici o forma nu trebuie sa li se dea in carti, sunt subiecte/intrebari care nu trebuie niciodata puse sau sa li se ofere un raspuns. Cartile de tarot mai sunt numite arcane(de la latinescul „arcanum” care inseamna mister, lucru necunoscut, de neinteles) sau lame(datorita formei lor dreptunghiulare).

 

Modul de asezare a cartilor pentru a afla un raspuns la o intrebare, ordinea lor de extragere şi de asezare pe masa, se numeste etalare(termen imprumutat din jocurile de societate), citire sau tiraj(termenul vechi, clasic). Sunt foarte multe tipuri de etalari, de la simpla extragere a unei singure carti, la etalarea cu 10 carti(Crucea celtica – cea mai cunoscuta si mai utilizata), etalarea astrologica sau cercul celest(12 carti) sau la etalarea tiganeasca(21 de carti). Cu cat sunt mai multe carti, cu atat interpretarea devine mai dificila, deoarece informatiile trebuie conectate si armonizate, dar se obtin si mai multe detalii. Pe de alta parte, chiar si o singura carte de tarot poate fi uneori dificil de interpretat, deoarece alegerea sensului potrivit dintr-o multitudine de semnificatii nu este un lucru la indemana nici chiar pentru cineva cu ceva experienta. Ca sa fiu mai explicita, trebuie retinut ca semnificatia unei carti de tarot, intr-o etalare, depinde de:

·        Intrebare

·        Pozitia cartii in etalarea respectiva

·        Cartile care o inconjoara

·        Orientarea sa(pozitie directa sau inversa)

 

Cartile tarotului  Rider-Waite-Smith sunt in numar de 78 si se pot imparti in doua mari grupuri:

·        Cartile/Arcanele Majore sau Atuuri(22 carti)

·        Cartile/Arcanele Minore(56 carti) care se impart la randul lor in alte doua categorii:

-         4 grupuri de cate 10 carti, numite Carti Numerotate

-         4 grupuri de cate 4 carti numite Carti de Curte

 

Arcanele majore sau Atuurile reflectă evolutia spirituala a fiintei umane si sunt autori care asa le si prezinta, ca fiind calatoria acesteia de la inocenta si curajul dat de lipsa experientei personajului reprezentat de prima carte, Nebunul(0), si pana la integrarea intregului Univers prin cele patru elemente simbolizata de ultima carte, Lumea(XXI). Atuurile sunt in numar de 22 si sunt numerotate, de regula, cu cifre romane. Potrivit acestui concept, de calatorie spirituala, fiecare carte a Arcanei Majore semnifica o experienta care trebuie asimilata inainte de a putea deveni o fiinţă completă. Oricine trăieşte suficient de mult şi s-a reincarnat pentru a-si continua evolutia, va experimenta mai multe situatii de viata care pot fi semnificate de unele din cele 22 Arcane Majore: fie ca e vorba de o stare de izolare semnificata de Ermit(IX), de entuziasmul si increderea Magicianului(I), de dificultatea alegerilor sugerata de Indragostitii(VI), fie de confruntarea cu laturile murdare ale existentei sau a propriului suflet simbolizata de Diavol(XV) s.a.m.d.

Asa cum am mai mentionat, cuvantul „arcana” inseamna ceva „ascuns” si acest grup de carti este uneori numai el folosit in divinatie(sunt tarologi care insa le folosesc mereu), mai ales pentru chestiuni cu privire la lumea „interioară”, la Eul Superior, la spiritul Consultantului. De asemenea, numai ele se folosesc pentru meditatie, ca puncte de focalizare ale unor ritualuri magice şi pentru dezvoltare psiho-spirituala. O etalare numai cu aceste carti cu privire la intrebari care tin de cariera, probleme de bani sau de afaceri este total neindicata. Aceste carti se bazeaza pe ceea ce fondatorul psihologiei analitice Carl Gustav Jung numea „arhetipuri”, forme idealizate ale conditiei umane. Moartea(cartea cu acelasi nume - XIII), speranta(Steaua - XVII), singuratatea(Pustnicul/Ermitul - IX), dorinta de viata(Soarele - XIX), forta instinctelor(Luna -XVIII) si controlul lor(Forta/Puterea – VIII)  sunt cateva din aceste arhetipuri, care sunt cuprinse in simbolistica Arcanelor Majore ale tarotului.

Arcanele Majore aparute în citirile/etalarile combinate, care contin si Arcane Minore si de Curte, sunt indicii pretioase ale unor schimbări, ale unor puncte turnante ale existentei umane si ale unor trairi cu semnificatii deosebite. Interpretarea celorlalte carti minore, va fi facuta dupa ce va fi clarificat sensul atuurilor aparute. Atuurile se refera, de obicei, la lucrarile destinului, in care Consultantul(Cel care pune intrebarea) poate fi luat de curentul unor evenimente pe care nu le poate controla in totalitate sau...deloc. Etalarile bazate exclusiv pe aceste Arcane Majore sunt dificil de interpretat de catre incepatori sau de cei care se bazeaza exclusiv pe cunostinte teoretice. La dificultatea interpretarii lor contribuie si faptul ca, in aceste citiri, nu se adreseaza intrebari concrete, lasandu-se la latitudinea Fortei Superioare, sa transmita ea ce crede de cuviinta ca este de folos Consultantului, la momentul respectiv. Cand se face o etalare mixta si cel putin jumatate din numarul cartilor apartine Arcanei Majore, inseamna ca problema respectiva este de o importanta deosebita, chiar mai mare decat cea pe care o considera Consultantul si e bine sa se faca atunci o etalare exclusiv cu arcane Majore.

 

imagine
ImagTarot2

 

Cartile de Curte sau Regale sunt in numar de 16, fiind 4 grupuri a cate 4 carti numite astfel: Paj(Valet), Cavaler, Regina si Rege. Avem cate un personaj de acest fel in fiecare din cele 4 suite – Bate, Cupe, Spade si Monede – care corespund celor 4 elemente fundamentale, respectiv: Foc, Apa, Aer si Pamant. Batele sunt simbolul actiunii, Cupele al emotiilor, Spadele reprezinta intelectul si Monedele simbolizeaza chestiunile materiale. In general, Cartile de Curte reprezinta fiinte umane ce au influenta asupra intrebarii care asteapta raspuns prin divinatia in tarot, dar nu este obligatoriu. Ele pot reprezenta astfel, urmatoarele:

·        Persoane din viata Consultantului

·        Aspectele ale caracterului sau personalitatii sale

·        Roluri pe care le joaca Consultantul sau alta persoana ce are legatura cu acesta

·        Evenimente si situatii care apar in legatura cu chestiunea respectiva

·        Perioade sau anotimpuri ale anului

·        Calitati pe care ar trebui consultantul sa le dezvolte pentru a rezolva problema in cauza

·        Aspecte ascunse ale personalitatii Consultantului sau oameni care lucreaza contra lui(atunci cand sunt inversate)

 

Cele mai uzuale sensuri sunt primele doua, iar alegerea sensului potrivit depinde de restul etalarii, de experienta si de intuitie.

 

Pajul sau Valetul este un copil sau un adolescent, de orice sex (baiat sau fata) foarte tanar, vesel si plin de neastampar. El/Ea exprima calitatile fiecarei suite, prin gesturi si comportament, cu placere si oarecare delasare. Abordarea sa poate sa nu fie serioasa, profunda, dar este facila, indemanatica si spontana, naturala. Valetul este simbolul aventurii si al posibilitatii(a ceva ce ar putea fi, daca....). Cand nu reprezinta personaje, Valetii semnifica sanse venite din exterior, oportunitati, mesaje, vesti.

 

Cavalerul este un barbat foarte tanar sau imatur, care nu se poate exprima intr-un mod echilibrat, ponderat. El oscileaza de la o extrema la alta, deoarece incearca sa se bucure de succes in lumea lui. Cavalerul este predispus catre exagerare, dar el este, de asemenea, nerabdator, inflacarat si sincer si aceste calitati compenseaza, din punctul lui de vedere, defectele. Este plin de spirit si de energie si ca varsta reala, poate fi de la 20 de ani si pana la 35-40 de ani. Nu trebuie insa ca acest interval sa fie luat ca un tabu, deoarece un barbat indragostit, chiar si la 50-55 de ani poate fi reprezentat, intr-o etalare, de un Cavaler de Bate sau de Cupe.

 

De asemenea, de multe ori, Pajul este o tanara femeie, ce poate avea si 30 de ani, iar partenerul sau de aceeasi varsta poate fi Cavalerul, mai ales daca si comportamentul lor este plin de viata. Pe de alta parte, nici Cavalerii nu reprezinta intotdeauna personaje umane, ci adesea semnifica stari de spirit sau schimbari ale unor situatii blocante. Daca nu se regasesc in viata Consultantului personaje de acest gen, urmatoarea alternativa este aceea ca aceste carti de Curte reprezinta persoane care urmeaza sa apara in viitor(cand etalarea arata un nou inceput intr-un domeniu) sau sunt aspecte ale caracterului sau personalitatii sale.

 

In timp ce arcanele majore exprima teme universale, arcanele minore(Cartile Numerotate si Cartile de Curte) aduc aceste teme in domeniul practic, aratand cum opereaza ele in evenimentele zilnice. Cartile Minore reprezinta preocuparile, activitatile si emotiile care pun in scena intamplarile vietii de zi cu zi. Cartile Numerotate sunt in numar de 40 apartinand, ca si Cartile de Curte, unor 4 Grupe sau Suite sau Culori,  ce corespund celor patru elemente ale filozofiei antice: Foc, Apa, Aer si Pamant. Cartile de Curte se asociaza si ele acestor 4 suite. Astfel avem in fiecare suita cate un Paj(Valet), Cavaler, Regina si Rege.

 

            Suita de Bate este asociata Focului, care reprezinta flacara, Soarele, lumina, puterea, bucuria, ambitia si succesul. Acest grup este de natura masculina, yang, simbolizand aventura, creativitatea, inceputurile, cariera, calatoriile, tot ceea ce este spontan si plin de entuziasm. Aceasta energie curge spre exterior si determina o implicare pasionala, inflacarata. Majoritatea cartilor de tarot zugravesc aceasta suita ca fiind reprezentata de o nuia, un bat, un toiag de lemn sau de o bata noduroasa. Lemnul sau copacul a fost considerat din vechime ca un recipient sacru al inspiratiei divine si al cunoasterii supreme, un fel de lacas al spiritului. Exista insa si carti de tarot care folosesc simbolul unei flacari tremurande cu aluzie evidenta la elementul corespondent, Focul. Cand aceste arcane minore apar intr-o etalare arata ca e vremea aventurii, sa fiti spontani, sa incepeti ceva, sa fiti activi.

  • Bate = FOC = Actiune = Spirit
  • Ca anotimp, Batele se asociaza cu primavara, anotimpul initiat prin zodia cardinala Berbec
  • Semnele zodiacale corespondente sunt: Berbec, Leu, Sagetator.
  • Calitatile si defectele personajelor simbolizate de Cartile de Curte care fac parte din suita Batelor sunt: energic, vesel, optimist, extrovertit, vivace, entuziast, iubitor de distractie, activ, ingenios, amator de calatorii, plin de inspiratie, creativ, avand capacitatea de a conduce, grabit, patimas, sportiv, plin de viata, nestatornic, impulsiv, intreprinzator, vioi, superficial
  • Ocupatii posibile: intreprinzatori, oameni de afaceri, profesori, vanzatori, persoane cu functii de conducere 
  • Trasaturi fizice caracteristice: par blond sau roscat; ochi inchisi sau deschisi(cel mai adesea albastri); tenul deschis sau cu pistrui
  • Cuvinte-cheie: putere, scanteia vietii, cariera, comert, oportunitati de afaceri, calatorie, munca, activitate, noi aventuri, noi proiecte, curaj, initiativa, spirit intreprinzator, proiecte noi, actiune, entuziasm, energie, forta, reinnoire, incredere, cinste, loialitate, a se dezvolta in exterior, explozie, creativitate, o viata noua, crestere si dezvoltare, pasiune, spirit, distinctie, eleganta, speranta, ambitie, a castiga si a pierde, jocuri concurentiale, competitie, politica, dorinta de evolutie, inspiratie, chestiuni zilnice   

 

Suita de Cupe  este asociata Apei, care reprezinta iubirea, relatiile, simpatia, intuitia, vindecarea si ciclul nasterii, al mortii si renasterii. Acest grup este de natura feminina, yin, simbolizand emotiile, sentimentele, familia. Energia acestei suite este indreptata spre interior şi determina receptivitate, pasivitate. Capacitatea apei de a curge si de a umple orice spatiu, de a lua orice forma, de a sustine si de a oglindi schimbarea starilor sufletesti fac din cupa simbolul ideal, care arata sufletul omenesc. Cupele pot indica un angajament al inimii la vedere sau uneori ascuns, sau o tulburare in relatiile cu familia, cu prietenii sau colegii. Ele se refera si la fertilitate, vindecare, pace sufleteasca, impacare, capacitatea de adaptare, lumea viselor, a capacitatilor psihice si a oamenilor de 20-30 de ani si a tuturor celor indragostiti indiferent de varsta. Cand apar Cupele, trebuie sa faceti ceea ce simtiti si nu ceea ce credeti ca trebuie sau ca e corect si mai presus de toate, trebuie sa va urmati inima, sa va lasati „dusi de val”.

·        Cupe = APA = Sentiment = Suflet

·        Ca anotimp, Cupele se asociaza cu vara, anotimpul initiat prin zodia cardinala Rac

·        Semnele zodiacale corespondente sunt: Rac, Scorpion, Pesti

·        Calitatile si defectele personajelor simbolizate de Cartile de Curte care fac parte din suita Cupelor sunt: emotiv, artistic, creativ, sensibil, gingas, placut, simtitor, orientat spre relatii, amabil, prietenos, sociabil, romantic, impresionabil, sentimental, cu imaginatie, grijuliu, milos, intuitiv, senzitiv, receptiv, cu simţul frumosului, fara vointa, neserios, nesigur, inconstant, se emotioneaza usor, pastrează resentimente, sensibilitate extrema, concentrat asupra nevoilor celorlalti

·        Ocupatii posibile: consilieri, artisti, muzicieni, psihologi, aceia care „lucreaza” cu sentimente, asistenta socială

·        Trasaturi fizice caracteristice: par saten deschis sau mediu; ochi albastri, deschisi sau caprui; tenul deschis sau mediu

·        Cuvinte-cheie: emoţii, capricii, afectiuni, iubire, grija, romanta, a relationa, probleme emotionale, chestiuni de suflet, parteneriat, relatii, sensibilitate, receptivitate, sentimente, imaginatie, sex, fericire, intuitie, arta, creativitate, vise, fantezie, viziuni, confort, satisfactie, armonie, copii, familie

 

Suita de Spade se asociaza elementului Aer, care reprezinta intelectul,

logica si gandirea. Aceste carti se concentreaza pe dreptate, justitie, adevar si principii morale. Un cer lipsit de nori, senin si plin de lumina este simbolul claritatii si al limpezimii mentale. Aceasta suita este, de asemenea, asociata cu situatiile care conduc la lipsa de armonie si nefericire. Intelectul nostru este un dar de pret, dar si un mijloc al egoului nostru si ne poate duce pe un drum gresit daca nu este ghidat de intelepciune. Ca in cazul oricarei puteri, exista doua aspecte – precum cele doua lame ale spadei. Pe de o parte, avem capacitatea de a concepe idei frumoase si de a rezolva probleme complicate cu mintea noastra. Pe de alta parte, mintea poate dezvolta cu usurinta un apetit pentru distrugere. Intr-asta rezida reprezentarea generica a provocarilor sau a obstacolelor, atunci cand se ia in discutie simbolismul spadelor in tarot. Mintea, desi un instrument perfect minunat(daca este folosit in mod corect), poate insa sa ne mutileze pe noi insine, dar si pe altii. Prezenta Spadelor, intr-o etalare, semnifica o perioada pentru minte, nu pentru inima, pentru a lua decizii si pentru a fi sinceri, deschisi. Utilizand energia Spadelor, se „taie” nehotararea, indoiala si inertia si ne indreptam spre victorie.

·        Spade = AER = Gand = Minte

·        Ca anotimp, Spadele se asociaza cu toamna, anotimpul initiat prin zodia cardinala Balanta

·        Semnele zodiacale corespondente sunt: Gemeni, Balanta, Varsator

·        Calitatile si defectele personajelor simbolizate de Cartile de Curte care fac parte din suita Spadelor sunt: mental, comunicativ, detasat, distant, mandru, impersonal, impartial, intelectual, rece, calculat, cu discernamant, serios, analitic, stie ce vrea, hotarat, cauta adevarul, insensibil sau care nu se simte confortabil cu sentimentele; evita intimitatea, apropierea; agresiv, ciudos, razbunator.

·        Ocupatii posibile: cei care comunica, intelectuali, jurnalisti; calatori, arbitri, profesionisti intr-un domeniu, doctori, avocati, judecatori, consultanti platiti, cei care aplica legea, ofiteri, militari

·        Trasaturi fizice caracteristice: par saten inchis sau negru, ochi caprui, tenul masliniu

·        Cuvinte-cheie: conflict, intrecere, competitie, tensiune, tulburare, lupta, forte ostile, comunicare, calatorie, idei puternice; griji, decizii importante, alegeri majore, adevar, justitie, inteligenta, prevedere, precautie, obstacole, dezacorduri, regrete, probleme, stres, presiune, indrazneala, curaj, minte, aspecte mentale ale vietii, gand, activitate intelectuala, ratiune, logica, detasare, raceala, separare, relatii distruse, promisiuni false, sperante fara suport, confuzie, ironie, sarcasm, amenintare, dusmanie, irascibilitate, nervozitate, probleme, dispute, discordie, controversa, pierdere, paguba, dezamagire, obstacole, actiune legala, problema de sanatate, boala, operatie, taiere, surmenaj, accident, moarte

 

Suita de Monede abordeaza probleme legate de bani, bunastare, sanatate. Reprezinta caminul, familia, impartirea veniturilor si securitatea, siguranta financiara si materiala. Aceasta suita are ca simbol steaua cu 5 colturi, pentagrama, numita si Steaua Vietii. Atunci cand Monedele apar intr-o etalare, chestiunile financiare predomina si ele; ele dau siguranta ca orice plan are un fundament solid pentru orice actiune, oricat de riscant este in aparenta. Aceasta suita este ancorata in lumea fizica si materiala si simbolizeaza realizarea, desavarsirea energiilor reprezentate de celelalte suite: ale actiunilor si capacitatii noastre de creatie(Bate); ale dorintelor si sentimentelor(Cupe); ale gandurilor si deciziilor(Spade). Arcanele suitei de Monede au sens nefavorabil atunci cand bogatia materiala nu merge „mana in mana” cu cea spirituala.

·        Monede = PAMANT = Materie = Trup

·        Ca anotimp, Monedele se asociaza cu iarna, anotimpul initiat prin zodia cardinala Capricorn

·        Semnele zodiacale corespondente sunt: Taur, Fecioara, Capricorn

·        Calitatile si defectele personajelor simbolizate de Cartile de Curte care fac parte din suita Monedelor sunt: descurcaret, inventiv, orientat catre a servi, respectuos, ascultator, practic, ancorat in realitate, realist, muncitor, insensibil, pragmatic, eficient, rational, cuviincios, decent, de incredere, perseverent, meticulos, constiincios, materialist, interesat de bani, greoi, obtuz, marginit, studios, silitor, serios, tacut, egoist, lipsit de imaginatie

·        Ocupatii posibile: bancheri, oameni de afaceri, contabili, proprietari de terenuri sau cladiri, constructori, fermieri, studenti, muncitori

·        Trasaturi fizice caracteristice: par saten sau inchis la culoare; ochi si ten de culori inchise

·        Cuvinte-cheie: lumea materiala, afaceri, posesiuni, bani, proprietate, mostenire, proprietate imobiliara, bunastare, resurse materiale, economii, talente, instruire, educatie, invatatura, timp, profit si pierdere, a da si a primi, realitate tangibila, materie, corpul fizic si starea lui de sanatate, chestiuni financiare, munca, valoare, pricepere, management, rezultate, securitate financiara, spirit practic, constructie, bunuri materiale, natura, taxe, chestiuni familiale, siguranta afectiva, placeri senzuale

 

AstroVesta®                                                                                             

 

 

 

 

Acasă :: Universul Tarotului :: Articole :: Despre mine :: Cursuri de Tarot :: Parteneri :: Contact
Prelucrarea datelor cu caracter personal :: Politica de cookie-uri

Vă invit să vizitaţi şi site-ul AstroVesta.com - Servicii autorizate de Astrologie si Tarot

©2010-2020 AstroVesta® Toate drepturile rezervate.
Toate materialele conţinute în acest site aparţin astrologului Vesta. AstroVesta® este marcă înregistrată.
Este interzisă reproducerea integrală sau parţială a textelor conţinute în www.scoaladetarot.ro fără acordul autorului.