acasa


Începuturi și secrete

Când am început să studiez tarotul pe îndelete, acum 18 ani, am fost intimidată de faptul că în afară de câteva hârtii cu ritualul etalărilor şi nişte rugăciuni, plus un mic manual de buzunar, nu prea aveam nimic altceva. Mă uitam la cărţile de tarot şi cred că vedeam cam 1% din ce văd astăzi la ele. Timp de doi ani de zile (2003-2004) i-am dedicat numai studierii arcanelor majore. În fiecare zi începeam ziua cu una din arcane şi o încheiam cu ea. Aveam încă din 1998, una din primele cărţi în limba română despre tarot, cartea lui Eugen Bîrgăoanu, numită şi „Sinteză iniţiatică”, care, de fapt, nu face nici cea mai mică iniţiere, o carte care ar putea fi redusă la maximum 10 pagini de informaţie utilă. Nu cred că acesta era nivelul de cunoştinţe al respectivului autor, dar atât a găsit el de cuviinţă să împărtăşească prin cartea sa. În 2003, am avut norocul să iau primul contact cu o lucrare într-adevăr ezoterică, cartea celei mai profesioniste în tarot din fostul bloc comunist, Maria Szepes. Absolut tulburător a fost să aflu că Maria Szepes s-a nascut în acelaşi an ca bunica mea, în 1908, ea în Budapesta, bunica în Brăila, şi tot într-o familie mixtă, având tatăl evreu. La ea am regăsit părţi din ritualul pe care-l ştiam şi eu şi o abordare spirituală a tarotului, cu exerciţii de meditaţie pentru fiecare arcană majoră. Culmea este că Maria Szepes spune că ea personal nu a ghicit niciodată cu cărţile de tarot, nici pentru ea şi nici pentru altcineva. Ea vorbeşte despre prezenţa obligatorie a focului (lumânările aprinse) la o etalare de tarot şi nu pot decât să fac acum asocierea cu suita de Bâte, cea care reprezintă lumea spiritului.


imagine
Interviu revista Joy 2007

 

Szepes face totuși niște afirmații pe care le consideră infailibile, dar care nu sunt toate adevărate și asta cred că este din cauză că ea nu a folosit cărțile pentru preziceri (dacă așa au stat lucrurile, cum a spus ea). De exemplu, spune că amestecarea cărților se face de către consultant și nu de către prezicător, probabil considerând că numai așa ies cărțile care trebuie. FALS. În primul rând, oamenii obișnuiți nu au habar sau nu au îndemânarea cuiva care face amestecarea cărților ani sau zeci de ani de zile. Cred că ar trebui să stai să aduni de pe jos o sumedenie de cărți. În al doilea rând, acele cărți se impregnează cu energia acelui client, al următorului și așa mai departe, de nu mai sunt de nici un folos (chiar dacă prezicătorul vrea să le curețe energetic, la atâtea și atâtea contacte, nu mai are nici o șansă). În al treilea rând, un prezicător bun nu are nevoie de contact fizic cu clienții săi și de fapt, nici cu cărțile de tarot. Asta ar putea suna ca o enormitate, dar iată de ce spun asta. În primii doi ani de când am început să folosesc tarotul, aveam crize de conștiință, impregnată fiind de multe superstiții și tipare de gândire. Deși acum știu că tarotul nu este decât o unealtă și el poate fi bun sau rău doar în funcție de felul cum este folosit, atunci nu știam asta. Mă gândesc acum la el ca la un cuțit cu care tai ceața care acoperă lucrurile nevăzute (necunoscute prin mijloace fizice) sau cele  nepetrecute încă. Un cuțit poate fi bun pentru că poți pregăti mâncarea sau poți să cioplești un obiect frumos sau poți răni pe cineva și atunci e un lucru rău.

 

Dar să vă spun de ce nu ați avea neapărat nevoie să folosiți un set de cărți de tarot pentru previziuni. Am ascuns odată cărțile de tarot de mine însămi și chiar mă bătea gândul să le arunc (primul meu set). Dar o prietenă tot insista atunci că are nevoie de un sfat într-o problemă importantă, dar eu pusesem embargo pe cărțile de tarot, însă îmi părea și rău că nu puteam să o ajut. Am scris pe o foaie întrebările ei, am luat unul din puținele manuale de tarot pe care le aveam pe atunci (era ceva de Hajo Banzhaf) și pentru etalările respective, pentru fiecare carte care ar fi trebuit extrasă, deschideam cartea la întâmplare. Ce carte de tarot apărea la pagina respectivă (descriere, semnificații), o consideram ca fiind în poziția din etalarea mea. Etalările făcute după metoda asta, cam obositoare ce-i drept, au avut toate calitățile necesare: au fost precise și profunde, ajungând exact la miezul problemelor prietenei mele.

 

Dacă Universul vrea să vă răspundă o poate face în cele mai inedite moduri, uneori prin întâmplări simple, dar dacă vreți însă să știți povestea într-o formă mai elaborată, atunci cărțile de tarot sunt instrumentul ideal.

13.01.2022

 

Acasă :: Universul Tarotului :: Articole :: Despre mine :: Cursuri de Tarot :: Parteneri :: Contact
Prelucrarea datelor cu caracter personal :: Politica de cookie-uri

Vă invit să vizitaţi şi site-ul AstroVesta.com - Servicii autorizate de Astrologie si Tarot

©2010-2020 AstroVesta® Toate drepturile rezervate.
Toate materialele conţinute în acest site aparţin astrologului Vesta. AstroVesta® este marcă înregistrată.
Este interzisă reproducerea integrală sau parţială a textelor conţinute în www.scoaladetarot.ro fără acordul autorului.