acasa


Filonul evreiesc al tarotului

         Etimologia cuvântului „tarot” a fost mult studiată şi disputată, considerându-se că el provine din diferite cuvinte care aparţin mai multor limbi. S-a spus că numele Tarotului derivă din cuvântul latinesc „taro” care însemna „roată”, simbol pentru curgerea vieţii, cu suişurile şi coborârile ei. S-au mai vehiculat variante precum alt cuvânt latinesc, „orat”(rugă), cuvintele arabe „turuk”(căi, drumuri) şi „taraka”(a pleca, a abandona, a uita) sau numele zeului egiptean Thoth.


         Cuvintele în sine nu spun mare lucru şi trebuie să mergem mai departe, să înţelegem ce reprezintă tarotul, în calitate sa de sistem complet de cunoaştere şi să vedem ce alt sistem complex asociat naturii umane ar fi putut să-i dea naştere. Pentru cine a parcurs chiar şi sumar semnificaţiile de bază ale arcanelor majore, este evident că ele conţin arhetipuri, simboluri sacre, universale. Ele descriu, în succesiunea lor, o evoluţie spirituală a întregii rase umane. Suita Arcanei Majore începe cu arcana „Nebunul” sau cartea fără număr, care reprezenta începutul permanent, a orice de pe lumea asta, pe cel care are libertatea absolută de a face orice, fără a avea însă o conştiinţă de sine. "Nebunul" îşi desăvârşeşte evoluţia şi Arcana Majoră se sfârşeşte cu Lumea - arcana XXI - în care fiinţa umană a reuşit să dobândească întreaga cunoaştere şi controlul deplin asupra tuturor planurilor (material, mental, spiritual şi emoţional). În arcana „Lumea, OMUL este fiinţa perfect integrată cu toate planurile existenţei sale şi cu întreg Universul.


         Este clar atunci că Tarotul este, de fapt, o filosofie, şi cele mai vechi filosofii ale omenirii sunt religiile, cu tot ansamblul lor de credinţe. Cuvântul „arcană”, denumirea unei cărţi, a acelui dreptunghi pictat, desemnează ceva secret, misterios şi ascuns. Documentele istorice atestă apariţia cărţilor de tarot în secolele XI-XII, în sudul Franţei. În acea perioadă şi în acele locuri, coexistau  trei religii, trei mari culturi: creştină, evreiască şi musulmană. Dintre toate, membrii comunităţii evreieşti erau cei care începuseră să fie persecutaţi şi singurii care aveau interes să-şi ascundă convingerile, credinţele. Ascunzându-le, le puteau proteja, dar în acelaşi timp aceste cunoştinţe trebuiau să circule ele singure, căci evreilor începuseră să le fie interzisă libertatea de mişcare.


         Până în secolul XI, evreii fuseseră oarecum protejaţi de suverani şi unii dintre ei ajunseseră chiar în funcţii importante precum cea de medici ai caselor regale şi princiare sau administratori fiscali. Medicina europeană medievală a reuşit să se dezvolte şi datorită medicinii iudaice, şcoala de medicină de la Salerno, Italia, fiind un exemplu în acest sens. În Spania şi Italia, erau comunităţi de evrei importante, care convieţuiau în pace cu creştinii şi musulmanii. Ulterior, Biserica Catolică a lansat atacuri asupra evreilor, reproşându-le faptul că practicau împrumuturile cu dobândă. S-a omis nedrept faptul că tocmai restricţiile care li s-au impus nu le-a lăsat prea multe căi de a-şi câştiga existenţa: nu aveau voie să deţină pământ şi le era interzis accesul în anumite bresle.


         Întregul sistem al tarotului se bazează pe numele sfânt al lui Dumnezeu care este, aşa cum scrie şi în Biblie, format din 4 litere ebraice: YOD-HEH-VAU-HEH. 22 este numărul arcanelor majore, identic cu cel al literelor alfabetului ebraic. „Arcana fără nume” sau „Moartea” are pe capul scheletului (în unele seturi de Marsilia, cel mai vechi set de tarot), pe partea din spate, cele patru litere a numelui divin, iar pe tunica „Spânzuratului”, cei 10 sefiroţi ai Copacului Vieţii sunt reprezentaţi pe tunica lui (cei 10 nasturi despărţiţi de centură).


         În 2005, scriam ca lucrare de absolvire a ultimului nivel al şcolii de astrologie, un articol prin care făceam o paralelă între Astrologie şi Tarot. La nivelul meu de cunoaştere şi de intuiţie de atunci, nu am reuşit să văd şi să simt cum au decurs lucrurile. Am început să înţeleg în acest an, căci doar acum sunt pregătită să înţeleg moştenirea spirituală a buncii, evreică născută în Brăila de dinaintea primului război mondial. Era doar una din cei 11.000 de evrei brăileni, o comunitate puternică, căci la fiecare 5 brăileni exista un evreu. Prin viu grai, ea mi-a transmis foarte puţin despre comunitatea din care făcuse parte până la căsătorie, căci prin aderarea la religia ortodoxă a închis orice subiect despre iudaism.


         În acest an, odată cu eforturile mele de a continua elaborarea cursurilor de tarot, am început să vin în contact, într-un mod aproape miraculos, cu persoane care m-au ajutat să înţeleg ceea ce mi s-a părut anterior de neînţeles: cabala. Cabala nu este o religie, este esenţa unei religii, respectiv a iudaismului. Ea încearcă să meargă mai departe, dincolo de ceea ce ni se spune că este Dumnezeu. Mi-au ieşit astfel în cale oameni sau cărţi care m-au reconectat cu acea mică părticică de sânge evreiesc pe care o port în mine: Theodore Welt care are un grup de studiu al Cabalei pe Facebook, siteul domnului Sorin Rosen - rabin de România (dvartora.ro), Orna Ben-Shoshan – o femeie, o artistă şi un psihic extraordinar. Apoi m-au încântat şi luminat cărţile lui Alejandro Jodorowsky, „The Way of Tarot”, născut din părinţi evrei emigraţi din Rusia în America de Sud şi cea a lui Yoav Ben-Dov, doctor în fizică al Universităţii din Tel Aviv, şi care a scris prima carte despre tarot, în limba ebraică.


imagine
72NamesCards


         Cel mai frumos dar l-am primit însă de la Orna, dar pe care ea îl oferă, de fapt, tuturor celor care îi vizitează siteul. Ea a conceput un sistem fantastic, practic o revoluţie în tarot, o metodă simplă şi rapidă de a obţine ghidare de la Sursa de Înţelepciune Interioară care se află în fiecare din noi. Pe siteul ei, se află un tabel de combinaţii de litere, cu 7 coloane şi 6 linii, care pot oferi răspunsuri la întrebări despre bani, relaţii, carieră, sănătate şi despre orice chestiune importantă pentru dvs. Singurele condiţii sunt să fie o chestiune importantă şi să nu utilizaţi acest sistem divinatoriu pentru a-l testa sau pentru probleme mărunte, de zi cu zi. Deci, vă înscrieţi pe siteul  http://www.kabbalahinsights.com/en/ , apoi mergeţi la acel „Tabel de ghidare cabalistică şi sistem de divinaţie”, gândiţi-vă sau spuneţi cu glas tare întrebarea (scurtă, clară şi precisă), spuneţi apoi „Las înţelepciunea cea veşnică să mă ghideze” şi alegeţi o căsuţă. Se va deschide o fereastră care conţine răspunsul dvs, cu o perspectivă asupra situaţiei prezente, un sfat foarte util şi rezultatul, deznodământul probabil al chestiunii respective.

         Dumnezeu să vă binecuvânteze!AstroVesta®                                                                         01.10.2014

Acasă :: Universul Tarotului :: Articole :: Despre mine :: Cursuri de Tarot :: Parteneri :: Contact
Prelucrarea datelor cu caracter personal :: Politica de cookie-uri

Vă invit să vizitaţi şi site-ul AstroVesta.com - Servicii autorizate de Astrologie si Tarot

©2010-2020 AstroVesta® Toate drepturile rezervate.
Toate materialele conţinute în acest site aparţin astrologului Vesta. AstroVesta® este marcă înregistrată.
Este interzisă reproducerea integrală sau parţială a textelor conţinute în www.scoaladetarot.ro fără acordul autorului.